Udruga ruralnog turizma poziva na odgovornost i solidarnost

Udruga ruralnog turizma poziva na odgovornost i solidarnost

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) upozorila je da trenutna situacija oko koronavirusa i neodgovorno ponašanje građana mogu dovesti do novog zatvaranja na jesen i na taj način ugroziti turističku sezonu na kontinentu te su apelirali na odgovornost i solidarnost.

"I dok turizam u ruralnim područjima bilježi rekordne rezultate u prvoj polovini godine, neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na kontinentu", navodi se u priopćenju Udruge. Ističe se kako je od početka pandemije turizam u ruralnim i kontinentalnim područjima podnio veliki teret krize zatvaranjem objekata i ograničenim mogućnostima za rad.
"U trenutcima kada nije bilo valjanih razloga da budemo zatvoreni, bili smo solidarni i nismo se bunili jer smo bili svjesni važnosti glavne turističke sezone u primorskoj Hrvatskoj za opstojnost hrvatskog proračuna. Sada pozivamo naše kolege, goste i turiste kao i sve građane i građanke da svojim odgovornim ponašanjem pokažu solidarnost kako bismo izbjegli širenje zaraze i novo zatvaranje", navodi se u priopćenju koje potpisuje voditeljica URTH-a Aleksandra Kuratko Pani.
Izvijestili su kako su u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta inicirali prvu nacionalnu kampanju o ruralnom turizmu "Doživi domaće - Istraži ruralnu Hrvatsku!" čija je prva faza upravo završila. Prema podacima zabilježen je rekordan posjet parkovima prirode, muzejima i ostalim sadržajima seoskog, kulturnog i pustolovnog turizma u ruralnom prostoru te isto očekuju i na jesen. "Novi val pandemije ugrozio bi nastavak ovih pozitivnih trendova i brojna radna mjesta na kontinentu", dodaje se u priopćenju. Smatraju da će očekivani dolazak brojnih turista iz svih dijelova svijeta zasigurno produbiti širenje zaraze, a da se samo striktnim poštivanjem mjera može pridonjeti obuzdavanju novog vala.
Iz Udruge poručuju kako pozdravljaju projekt "Safe stay in Croatia", i ističu kako su kriteriji za dobivanje nacionalne oznake Safe stay minimalni i jednostavni, a njihovo poštivanje jedan od glavnih preduvjeta za zaustavljanje pandemije tijekom glavne turističke sezone.
"Do kada će ona trajati i hoće li biti jesenske turističke sezone u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i do koje mjere će se napuniti državni i lokalni proračuni, ovisi o svakome od nas. Stoga, budimo odgovorni i solidarni", apeliraju iz URTH-a.