Udruga za Down sindrom osječko - baranjske županije i grada Osijeka

Udruga za Down sindrom osječko - baranjske županije i grada Osijeka Udruga za Down sindrom osječko - baranjske županije i grada Osijeka
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević

Mirela Tićinović, DSOBŽ (foto Ž. Kovačević)

Na osječkom Trgu Ante Starčevića obilježen je Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju, trisomiji, 21. kromosoma. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Udruga za Down sindrom osječko – baranjske županije i grada Osijeka, postoji od 2007 godine. U udruzi se okupljaju uglavnom roditelji djece s posebnim potrebama kojih je 170 u županiji, a u Hrvatskoj oko 1800. U posljednje vrijeme, ističe dopredsjednica udruge Mirela Tićinović, vidi se želja društva za integracijom osoba s down sindromom no sve do sada akcije su nedovoljne, jer sustav u cijelosti ne prepoznaje i ne prati potrebe osoba s down sindromom. U vrtićkoj dobi djeca imaju odgovarajuću skrb, no kako vrijem odmiče, te osobe sve teže pronalaze mjesto u društvu. Već u osnovnoj školi ovisi, ističe dopredsjednica udruge Tićinović, u kojoj ste županiji i u kojem gradu. Još je teže u srednjoj školi, a po odrastanju osobe s Down sindromom prepuštene su starateljima ili udugama. Roditelji djece nalaze se u još kompleksnijem položaju, jer se na njih odnose brojni zakoni koji im reguliraju primjerice odnose s poslodavcima ili periodično dokazivanje invalidnosti takve djece. 

„Italija koji sam posjetila još prije 12 godina regulirala je sve potrebe za osobe s poteškoćom u razvoju. Zakoni su prilagođeni i prati ih se od najranijih dana do njihovog zapošljavanja i nerijetko osamostaljenja. Ovo okupljanje, kao i prethodna, apel je prema onima koji mogu pomoći. Oni jesu posebni, s njima treba jako puno raditi, ali sjajno to vraćaju ako im se da prilika”, ističe Mirela Tićinović dopredsjednica Udruge za Down sindrom osječko – baranjske županije i grada Osijeka zahvaljujuće se posebno svim volonterima bez kojih udruga ne bi mogla mnogo toga napraviti.

„Mi raspolažemo podacima da u našoj županiji ima oko 170 osoba s down sindromom. Županija čini sve kako bi pomogli u njihovoj rehabilitaciji i uključivanju u društvo. Pomažemo i udruge i pojedince kad god se to od nas traži, u okviru svojih mogućnosti, jer oni su posebni ljudi koji izazivaju simpatije kod svih pa i kod nas”, rekao je župan osječko – baranjski Ivan Anušić koji je došao dati podržku skupu kao i predstavnici NK Osijeka.

 

link

https://hr-hr.facebook.com/DSOBZ/