Udruženje stanara grada Osijeka pomaže već više od 25 godina

Udruženje stanara grada Osijeka pomaže već više od 25 godina Udruženje stanara grada Osijeka pomaže već više od 25 godina
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Predstavnici osječkog Udruženja stanara i Zavoda za stanovanje, u povodu Svjetskog dana stanara, održali su radni sastanak s čelnicima Grada Osijeka. Udruženje stanara grada Osijeka najstarije je udruženje koje djeluje još od 1993. godine i jedno je od samo dva u Hrvatskoj.

Najveći problemi suvlasnika osječkih stambenih zgrada trenutačno su vezani uz pričuvu, etažiranje, izbor predstavnika suvlasnika, ali i iskorištavanje EU sredstava za energetsku obnovu - moglo se čuti na današnjem sastanku zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote s predstavnicima Udruženja stanara grada Osijeka i osječkog Zavoda za stanovanje.

img_20191007_113141.jpg Olakšati građanima takve probleme glavna je uloga Udruženja stanara, istaknula je predsjednica Udruženja Vlasta Auguštin: "Ono što mi nastojimo to je riješiti probleme na nivou Udruženja, znači da spriječimo veliki broj suvlasnika koji bi u suprotnom otišli na sud ili bi pokretali neke sudski procese. Mi ih upućujemo što da rade, na koji način da se riješi problem i u 90% slučajeva te probleme riješimo na licu mjesta", rekla je Auguštin i dodala kako su Rijeka i Osijek jedini gradovi koji imaju Udruženje stanara, a osječki još od 1993. godine pruža pomoć stanarima zajedničkog stanovanja i iz drugih gradova.

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota tu je pohvalio i njihovu novu internetsku stranicu: "U godinu i nešto od kad je otvorena i web stranica, ima preko 300.000 ulazaka na stranicu što govori o tome koliko su građeni zainteresirani za tu problematiku, odnosno koliko imaju potrebe da ih netko posavjetuje i sudjeluje u rješavanju njihovih problema."

S Udruženjem stanara odlično surađuje i osječki Zavod za stanovanje kod kojega se pod upravljanjem nalazi oko 80% višestambenih zgrada u Osijeku: "Svjesni smo činjenice da udruženje radi volonterski što je vrlo nezahvalno i teško. Upravo zato zajedno surađujući nastojimo pronaći najbolja rješenja za naše suvlasnike", rekao je Bodražić i dodao kako Zavod za stanovanje, vođen primjerom iz Splita, trenutačno pokušava u suradnji s Gradom Osijekom naći rješenje o sufinanciranju ugradnje dizala u zgrade s 4 do 6 katova, a kojih je u Osijeku gotovo 1.000.