Udruživanjem do konkurentnosti

Udruživanjem do konkurentnosti Udruživanjem do konkurentnosti

foto Sanja Račić

Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim centrom za zadružno poduzetništvo organizirala je međunarodnu konferenciju "Razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva". Organizatori su sudionicima skupa omogućili da se upoznaju s primjerima dobre prakse u Italiji i našoj zemlji.

"Zadružno poduzetništvo nije u dovoljnoj mjeri prepoznatno, prvenstveno s obzirom na mogućnosti. Sama činjenica da zadruge u Italiji ostvaruju preko 10 posto prihoda ukupnog BDP-a govori nam o potencijalu koje zadruge imaju. U Hrvatskoj, nažalost, taj udio ne prelazi 0,5 posto", rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Tomislav Klarić Kukuz.

Župan Ivan Anušić izvijestio je kako u Osječko-baranjskoj županiji djeluje 116 zadruga koje zapošljavaju više od tisuću ljudi: "To je grana poduzetništva koju moramo razvijati posebno u poljoprivredi,proizvodnji hrane. Udruživanjem ćemo biti jači i konkurentniji." 

Upravitelj zadruge "Berry Organica" Matija Cetinić-Frankos,u kojoj je deset zadrugara, istaknuo je kako su udruživanjem osigurali nastup na tržištu :" Jedan od naših glavnih problema je što su naše plantaže relativno male i tržišno beznačajne. Tko god bi pokušao samostalno izaći na tržište, ne bi puno postigao jer bi ga tržište jednostavno sažvakalo i vratilo na početak. Ovako zajednički uzgajamo, pod istim pravilima, pod istim normama." 

Na skupu su uz hrvatske, sudjelovali i tallijanski poduzetnici-zadrugari među kojima i Alessio Di Dio, direktor Legacoop Friuli Venezia Giulia.  

Tomislav Klarić Kuduz, Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo

Matija Cetinić-Frankos, Berry Organica

Ivan Anušić, OBŽ župan