Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku redovito reciklira

Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku redovito reciklira

U eko-školi danas se održava projektni eko-dan, a ovogodišnja je tema recikliranje. Organizirane su brojne radionice u kojima ponovno koriste plastiku, papir, tkane i drugo pa smo i mi posjetili jednu od njih - Recikliranje hrane.

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek članica je Međunarodne organizacije Eko-škola. Već tradicionalno svake se godine obilježava projektni Eko dan koji se ove godine održava danas.

Prošle su godine formirali reciklažno spremište i tako započeli odgovorno ponašanje prema okolišu. Iako već odvajaju otpadno jestivo ulje, papir, baterije i tonere, ove godine će započeti i s kompostiranjem u školskom vrtu.

Ovogodišnja je tema Eko-dana recikliranje, a neke od radionica su:  Kreiranje odjevnih predmeta od recikliranih materijala, Izrada ukrasa i nakita  od plastike, tkanine i papira,Priča o staklu, Recikliranje hrane, Odvajanje kućnog otpada, Kako second hand shooping spašava planet,Elektronički otpad ( izrada predmeta od korištenih CD-ova, Eko-čep , izrada simbola UTŠ od čepova, Prikupljnaje Coca-Cola čepova za osvjetljenje mosta.

Mi smo posjetili radionicu recikliranja hrane i dobili ideje da stari kruh, osim za pohanje, može poslužiti i kao podloga za kolač. Ako vam je ostalo kuhane riže pomješajte ju s ostacima mesa ili povrća, povežite npr. jajetom ili bešamelom, napravite okruglice, ispanirajte i pohujte. Sa kašicom od krumpira napravite krumpirovo tijesto uz brašno, jaja i začine, rastanjite i prepržite. 

Što su učenici napravili u radionicama vidjet će se i na izložbi učeničkih radova od 11 do 12 sati.

ugo-2.jpg

                    foto: projektni eko-dan 2015.

Ksenija Kesegi-Krstin, koordinatorica Eko-škole

Igor Brkić, nastavnik kuharstva