Ugovor sklopljen jer su platili mito?

Ugovor sklopljen jer su platili mito?

Postoje brojne okolnosti koje upućuju na protuzakonitosti u sklapanju ugovora javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" o izgradnji regionalnog odlagališta otpada, zbog čega bi cijeli proces mogao biti proglašen ništavnim, rekao je na konferenciji za novinstvo osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Ako se utvrdi da je ugovor sklopljen štetnim i protuzakonitim radnjama, postoji nada da ga se proglasi ništavnim a gradove oslobodi mogućih plaćanja obaveza od 100 milijuna kuna zbog raskidanja ugovora. Vrkić  smatra da protuzakonitih radnji ne bi moglo biti bez domaćih pomagača.
Nakon što je jučer u medijima pročitao da je za poslove na Kalmetini u Zadru "Strabag" dao milijun eura mita i nakon što je istražio što se slično radilo u drugim zemljama, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić javno je upitao koliko je nekome u Osijeku trebalo dati za ZOIS da bi se na kraju došlo do sto milijuna kuna. 'Ovo danas ističemo zbog toga što vidimo da je to model ponašanja tvrtke koja je vrlo ozbiljna ušla s namjerom u ovaj posao pokupiti novac koji nije zaslužila. To znači da je ispletena neka međunarodna mreža kriminala i nama je drago da je to sve razvidnije. Nadamo se da će to prepoznati i naši istražitelji', izjavio je Vrkić.
Nakon što je došao do saznanja da je Strabag na sličan način funckonirao u istočnoj Njemačkoj, gradonačelnik Vrkić upitao je kako nikome nije palo na pamet da provjeri s kime se sklapa posao, ako je očito da je to način funkcioniranja "Strabaga".
Model ponašanja tvrtke, kako možemo vidjeti, jest da je tvrtka ozbiljno ušla u posao samo s namjerom da pokupi novac. Ovdje je ispletena međunarodna kriminalna mreža koju će, nadam se prepoznati i naši istražitelji, naglasio je Vrkić te dodao kako se sve ovo ne bi moglo odraditi "da ovdje nije bilo domaćih pomagača, koji su odradili posao u korist onih, za koje se pretpostavlja da su tako radili i u drugim zemljama". 'Imamo nepobitne dokaze da se cijeli posao radio i da je veliki dio odluka donošen mimo zakona. Čak i u samim natječajima, čak i u onom dokumentu kad je izabran koncesionar, kada su prekrižili bitne stavke na tome protokolu. Tako je nastala priča da je Strabag investitor koji ništa nije investirao, a traži velike milijunske odštete, kazao je član Upravnog vijeća ZOIS-a Zdravko Peko.

Vrkić je uvjeren da će podnesene kaznene prijave rezultirati zatvaranjem pojedinih osoba te da će se, zbog kriminalnih radnji, Ugovor proglasiti ništavnim.

Podsjetimo, ugovor o izgradnji regionalnog odlagališta u Antunovcu potpisan je u ožujku 2006., iako prema Zakonu o odlaganju otpada iz 2004. takav način zbrinjavanja otpada više nije bio moguć. Nakon što je otkazan u siječnju 2009. pokrenut je, među ostalim, i arbitražni postupak, koji je riješen u korist Strabaga. Takav pravorijek je nedavno odlukom potvrdio i Trgovački sud u Zagrebu. Bude li potvrđen i nakon žalbe, pet slavonskih gradova će Strabagu morati platiti oko 100 milijuna kuna odštete. U cijeloj priči sporan je sam ugovor jer su potpisivane dvije verzije - jedna na njemačkom, druga na hrvatskom, koje nisu bile istovjetne. Ta je bitna razlika u sadržaju uočena tek u trenutku izbijanja spora.