Ugradnja umjetne pužnice i u osječkom KBC-u

Ugradnja umjetne pužnice i u osječkom KBC-u

ilustracija

Osječki KBC danas je postao peti implantološki centar za ugradnju umjetne pužnice. Prvi pacijent kojem je jutros ugrađena pužnica je 57-godišnji Vinkovčanin. U Hrvatskoj je ugradnja umjetnih pužnica počela prije 21 godinu.

Akcijom "Dajmo da čuju", koja je počela u prosincu 2001. godine, riješen je problem gluhoće u Hrvatskoj te je umjetna pužnica ugrađena svim gluhim i nagluhim osobama koje su imale medicinsku indikaciju za ugradnju. Akcija je proizašla iz akcije "Anamarija u svijetu zvukova" koju je  pokrenulo Ministarstvo branitelja kako bi ugradnju umjetnih pužnica omogućili djeci. Zahvaljujući toj akciji u Hrvatskoj se u svim rodilištima provodi sveobuhvatni pregled novorođenčadi na oštećenje sluha.

Prva umjetna pužnica u Hrvatskoj ugrađena je prije 21 godinu na Klinici za otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata u KBC-u Sestre Milosrdnice a od tada je u Hrvatskoj ugrađeno oko 700 pužnica u centrima u Zagrebu, Rijeci i Splitu. 

Umjetna pužnica danas je prvu puta ugrađena pacijentu u Osijeku na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata a dobio ju je 57-godišnji Vinkovčanin koji uz pomoć slušnih pomagala nije mogao postići zadovoljavajuću slušnu rehabilitaciju.

Ugradnju umjetne pužnice izveo je prof. prim. dr. sc. Robert Trotić iz KBC-a Sestre Milosrdnice i predsjednik Hrvatskog društva za kohlearnu implantaciju. Sudjelovali su i liječnici KBC-a Osijek doc. dr. sc. Darija Birtić, prof. prim. dr. sc. Adrijana Včeva, dr. Jasminka Grigić, dr. Mirjana Grebenar, Dalibor Matković koji je izveo intraoperativnu telemetriju te regionalni manager MED-ela Johannes Rosner.      

u osječkom KBC-u ugrađena prva umjetna pužnica