Uhićeni osumnjičeni za ratne zločine

Uhićeni osumnjičeni za ratne zločine

U Vukovaru su jutros uhićene dvije osobe, a još troje ih je pozvano na razgovor zbog sumnje u počinjene ratne zločine 1991. godine. Prema neslužbenim informacijama - uhićen je jedan djelatnik gradske uprave te djelatnik Zajedničkog vijeća općina.

U Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj kažu da nemaju informacija o tim uhićenjima, no ona su potvrđena iz MUP-a. "U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici radne skupine Ravnateljstva policije, a vezano uz ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara. Za sada je obuhvaćeno više osoba", potvrdila je glasnogovornica MUP-a RH Marina Mandić koja nije mogla za javnost izaći sa više informacija. Međutim, u međuvremenu je tu informaciju potvrdio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Podsjetio je da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine, prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj, na temelju analize osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara i ona je do danas podnijela tri kaznene prijave za Ovčaru za četiri kaznena djela. "To je skupina koja radi ozbiljno i temeljito. Kriminalistička istraživanja ratnih zločina pogotovo nakon 27 godina nisu jednostavna. Ona su kompleksna. Bilo bi puno bolje da se u to istraživanje krenulo ranije, ali ova Vlada, ovaj sastav ministarstva unutarnjih poslova počeo je raditi od trenutka kad je dobio mandat za vođenje ministarstva. Rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem", rekao je Božinović.
Plenković: Do uhićenja u Vukovaru nije došlo zbog političkih pritisaka
"Moram izraziti zadovoljstvo što su institucije konačno počele raditi svoj posao i vjerujem da je i prosvjed u Vukovaru pridonio tome," izjavio je za HRT zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je nagađanja da je do uhićenja došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ustvrdivši da policija i DORH rade svoj posao zakonito i neovisno od bilo kojih institucija. 
"Ne. Policija radi svoj posao, posebna radna skupina koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od veljače, nema nikakve veze s političkim pritiscima. Policija, DORH, svi rade svoj posao zakonito i neovisno o bilo kojim institucijama", rekao je Plenković nakon sjednice Vlade u Karlovcu kada su ga novinari upitali je li do uhićenja došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika.
SDSS i ZVO: Zločini nad Srbima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja Srba se nastavlja
Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) izrazili su zabrinutost akcijom policije koja je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koji su odvedeni na obavijesne razgovore. 
"Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnoj i lokalnoj razini pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe", poručuju u zajedničkom priopćenju za javnost. Tvrde kako kampanja i zadnji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina. Također navode kako je prema informacijama kojima raspolažu policija uhitila dvojicu, a na informativni razgovor privela trojicu pripadnika srpske nacionalne manjine, iako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbjegavanje suradnje sa policijom. "Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice", navode iz SDSS-a i ZVO-a.