UKOP - S mauzolejem Pejačevića nemamo ništa

UKOP - S mauzolejem Pejačevića nemamo ništa UKOP - S mauzolejem Pejačevića nemamo ništa
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Mauzolej Pejačevića na Retfalačkom groblju i dalje je u lošem stanju, iako je u privatnom vlasništvu od 2009. godine. Mauzolej je u neobaroknom stilu sagrađen krajem 19. stoljeća (1891.), no toliko je zapušten da mu prijeti urušavanje.

„Što se tiče mauzoleja Pejačević on je u privatnom vlasništvu i UKOP nema ništa s mauzolejem. Dio oko mauzoleja je kupio grad Osijek i tamo su grobnice i grobovi koji su dani na korištenje, i UKOP s tim dijelom groblja više nema ništa.” - ističe Milan Krišto, djelatnik UKOP-a i nekadašnji direktor.

„Mauzolej je označen, jer mu propada krovište, a izgleda kao da mu je narušena statika. S obzirom da postoji mogućnost da netko nastrada, objekt smo označili!” - zaključio je Krišto.
Ipak prema neslužbenim informacijama korisnika, postoji ideja da se dio groblja drugačije uredi, pa i prostor oko mauzoleja.

Iz UKOP-a i informacija da bi se uskoro mogli dovršiti radovi na krematoriju na osječkom Centralnom groblju. To će biti tek drugi takav objekt u Hrvatskoj uz onaj u Zagrebu. Ako se zadovolje svi strogi kriterij unutar zadanih rokova, krematoriji će s radom početi u prosincu ove godine. Na Centralnom groblju već postoje mjesta za odlaganje urni, kolumbarij, a u planu je izgradnja još jednog s 46 kaseta.

UKOP - Milan Krišto