Umjetnošću kroz epohe uz Dan osoba s invaliditetom

Umjetnošću kroz epohe uz Dan osoba s invaliditetom

foto M.Kralj/HRT

Akademija za umjetnost i kulturu, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, pripremila je program "Umjetnošću kroz epohe". Više od milijarde ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, u Hrvatskoj 12% stanovništva.

20181203_173751.jpgU programu "Umjetnošću kroz epohe" sudjelovali su studenti Odsjeka za kazališnu umjetnost i Odsjeka za glazbenu umjetnost Mateja Bušetinčan, Ana Cmrečnjak, Mihael Elijaš, Matilda Fatur, Valentina Fridrich, Domagoj Ivanković, Dunja Keža, Andrija Krištof, Marijin Kuzmičić, Toni Leaković, Irin Šime Rabar, Jura Ruža, Filip Sever, Silvijo Švast, dok su mentori studenata Selena Andrić, Veronika Hardy, Ines Matijević Cakić i Mirna Sabljar, a umjetničke voditeljice projekta Tatjana Bertok - Zupković, Ines Matijević Cakić i Mirna Sabljar. Kako je istaknula mentorica Selena Andrić, suradnjom Glazbenog i Kazališnog odsjeka željeli su pokazati kako se kroz povijest sve mijenja pa tako i glazbena umjetnost a izvedene su lirske narodne hrvatske pjesme i dijelovi mjuzikala.  

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen je i izložbom "Iz druge perspektive" studenta s Odsjeka za likovnu umjetnost Antonia Rendulića u Galeriji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. dr. art. Ines Matijević Cakić i Alena Kasumovića. Izložba je otvorena do 10. prosinca a ostvarena je u suradnji osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge Zamisli.

U listopadu 1992. na skupštini Ujedinjenih naroda, na kojoj je obilježen završetak Desetljeća osoba s invaliditetom, usvojena je rezolucija da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava 3. prosinca.

O Međunarodnom danu osoba s invaliditetom (podaci iz teksta HZJZ-a):

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.
Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2017.godine, u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom. Muškarci čine 60 posto a žene 40 posto u ukupnom broju, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12% stanovništva.
U Republici Hrvatskoj se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima. Oni uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava. Čini to nužnim za ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih, kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom.
Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Ukazuje to na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice ranjivu populaciju.
Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od likovnih izložbi promicanja umjetnička djela osoba s invaliditetom do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.