Umro Branko Kuna, znanstvenik i bivši djelatnik Radio Osijeka

Umro Branko Kuna, znanstvenik i bivši djelatnik Radio Osijeka Umro Branko Kuna, znanstvenik i bivši djelatnik Radio Osijeka
Branko Kuna (lijevo) i tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić Branko Kuna (lijevo) i tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić
Ratni reporteri HRT-a na Pantovčaku Ratni reporteri HRT-a na Pantovčaku

U Osijeku je nakon kratke i teške bolesti u 53. godini umro doktor znanosti Branko Kuna, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu, bivši djelatnik Radio Osijeka .

branko-kuna.jpgIzvanredni profesor dr. sc. Branko Kuna na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera zaposlen je od 1997., gdje predaje teoriju jezika, tvorbu riječi u hrvatskom jeziku i pragmalingvistiku. Tom području znanosti o jeziku, usmjerenom isključivo na uporabu jezika, posvećen je posljednji zbornik kojemu je Kuna bio urednik – "Jezik između redaka" u kojem je objavljeno 14 studentskih radova s kritičkim pristupom javnom jeziku. Jezična je građa za radove i kritički pristup studenata javnom jeziku, u kojima upozoravaju na njegove nedostatke, nesporazume te društvenu i kulturnu (ne)prihvatljivost, prikupljena u raznim medijima, pa i u emisijama Radio Osijeka, čiji je djelatnik bio početkom devedesetih. Kao lektor, korigirao je i usmjeravao spikere, voditelje i novinare, kojima se u prvim danima agresije na Hrvatsku priključio, uzeo Nagru (reporterski magnetofon), obilazio branitelje na slavonskom bojištu i javnosti donosio živopisne reportaže iz rovova. "Ne mogu sjediti ovdje za stolom, dok se Hrvatska brani. Moje oružje je riječ", govorio je Branko. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Bljesak.
No ipak se posvetio znanstvenom radu, gdje je ostavio značajan trag svojim znanstveno-istraživačkim radovima, recenzijama i predavanjima, a pokretač je znanstvenoga skupa Hrvatski sintaktički dani u Osijeku. Veze s medijima, međutim, nisu prekinute. Njegovi se prilozi iz jezikoslovlja (prikazi, komentari, reportaže, jezični savjeti) objavljuju u programima Hrvatskoga radija i radija Deutsche Welle te u dnevnom i tjednom tisku.
Pokop Branka Kune je u ponedjeljak, 8. siječnja u 12,20 na Centralnom groblju. Komemoracija će biti u utorak, 9. siječnja u 11 sati u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta.
U tonskoj ilustraciji dio je izvještaja koji je Branko Kuna poslao iz Nove Gradiške 5. svibnja 1995., po završetku Bljeska, akcije kojom je oslobođena zapadna Slavonija:

Iz emisije o 20. obljetnici Bljeska