Underground je sigurno sklonište etičkim standardima

Underground je sigurno sklonište etičkim standardima

foto: novosti.hr

Posebno priznanje vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma - DORF za doprinos undergroundu ove godine dobio je glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, a kako je taj poznati crnogorski glazbenik u kolovozu bio spriječen doći na festival, priznanje mu je uručeno danas.

rambo-amadeus-u-vinovcima-2.jpgNakon što je primio priznanje, Rambo Amadeus zasadio je u ulici Slavka Jankovića stablo kako bi u suradnji s DORF-om skrenuo pozornost javnosti na potrebu očuvanja i zaštite okoliša. "Ovo mi je, valjda, jedno deseto stablo koje sadim, a cilj mi je zasaditi ih barem stotinjak i mislim kako je to vrlo vrijedna akcija očuvanja prirode i okoliša", rekao je glazbenik dodajući kako je vrlo sretan zbog nagrade DORF-a. Underground, kako je ocjenio, kao umjetnički segment društva ima vrlo oštre kriterije koje nije lako zadovoljiti pa mu je kompliment dobiti nagradu za svoj posao u kojem se nije lako održati na sceni i još od njega hraniti sebe i vlastitu obitelj. "Jako mi je žao što mi svi pripadnici undergrounda nismo mainstream, što društvo nije toliko uređeno da bi postali mainstreim", kazao je Rambo Amadeus dodajući kako to što je underground za njega predstavlja sigurno sklonište gdje čovjek može zadržati svoje etičke standarde ne ulazeći u kompromise sa svime onime što nudi "službena" kultura.
Poručio je kao svaki misleći čovjek koji nije samo za opciju "u se, na se i poda se" pokušava u današnje vrijeme pronaći neku vrstu moralne niše u kojoj bi mogao da ima svoj mir. "U zadnje vrijeme vidimo da se po prvi put stvara takva moralna niša jer čitavo čovječanstvo ima zajedničkog neprijatelja, a njegovo ime je profit i kapital koji se oteo od ljudskog roda", izjavio je Pušić kritizirajući današnji svijet u kojem su poslovne korporacije i kapital bez ikakve kontrole i kaznene odgovornosti za ono što rade.
U obrazloženju nagrade dodijeljene Antoniju Pušiću stoji: „Glazbenik, pjesnik i medijski manipulator jedinstvenu glazbenu karijeru započeo je u rodnom Herceg Novom 1979. godine u jazz-punk bendu "Radioaktivni otpad". Debi albumom „O tugo jesenja“ 1988. počela je jedinstvena glazbena avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je stalo 15 izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvijek iznova originalno i uzbudljivo. Impresivan popis genijalnih rješenja i visoka kvaliteta najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svjetionik i putokaz. DORF festival svakako bi bio drukčiji da u našim životima nije bilo toliko Ramba Amadeusa.“
Kako najavljuju organizatori DORF-a laureati tog festivala nastavit će sadnju drveća i sljedećih godina, za što su dobili potporu Grada Vinkovaca i donatora.