UNICEF-ove radionice za djecu u Gunji

UNICEF-ove radionice za djecu u Gunji UNICEF-ove radionice za djecu u Gunji

UNICEF je u Gunji pored školskog igrališta postavio svoj šator u kojem se, u suradnji s Društvom naša djeca iz Vinkovaca i županijskom Udrugom psihologa, organiziraju slobodne aktivnosti za tamošnju djecu. Kako se ostvaruje taj projekt, čuli smo i danas u programu Radio Osijeka.

Riječ je o zabavnim i kreativnim radionicama: lutkarstvo, pripovjedaonica, igre za djecu na otvorenom, ali i psihosocijalna podrška djeci i mladima. Programi su namijenjeni za dvije dobne skupine – za djecu od tri do šest te za djecu od šest do 16 godina, a sadržajima će biti ispunjeno vrijeme svakoga dana od 10 do 13 sati i od 15 do 17. UNICEF i partneri pozivaju svu djecu s područja Gunje i okolice da se pridruže aktivnostima i provedu ljeto učeći nove vještine i družeći se s prijateljima u igri i razonodi.

                            unicef-sator.jpg

„Pravo na igru i slobodno vrijeme jedno je od mnogih, ali djeci vrlo važnih prava. Iako se djeca vrlo brzo prilagode na nove uvjete života kao što je život u kontejnerskom naselju, za njihov razvoj i oporavak od trauma izazvanih poplavama važno je osigurati slobodne aktivnosti i igre koje im omogućuju da barem nakratko zaborave na brige i neizvjesnost koja ih trenutačno okružuje“, ističu u UNICEF-u u kojem pripremaju pomoći u opremanju škola i vrtića, a pruža se i podrška patronažnoj službi na poplavljenim područjima županjske Posavine.
220720141307.jpg220720141306.jpg
UNICEF je odmah u prvim danima u poplavljena područja brodske i županjske Posavine dostavio četiri tone higijenskih potrepština za djecu i majke te pitku vodu. Nakon povlačenja vode u poplavljena su područja uputili tonu sredstava za dezinfekciju i sanaciju, tisuću i pol repelenata protiv tigrastih komaraca za djecu, 300 medicinskih kompleta za djecu i odrasle oboljele od dijarejalnih bolesti te letke s preporukama i mjerama zaštite za odrasle i djecu. Sustave za filtriranje vode za potrebe od tri do pet tisuća ljudi dopremili su do Hrvatskih voda i spremni su ako se za to ukaže potreba.