Upaljena prva adventska svijeća u Osijeku

Upaljena prva adventska svijeća u Osijeku Upaljena prva adventska svijeća u Osijeku

Žana Gamoš, foto D. Lončarić

Zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš upalila je večeras prvu adventsku svijeću i položila cvijeća na oltar Gospe osječke. Time je i službeno počeo središnji dio proslave Dana grada Osijeka. ...

"Ovo je svijeća nade i svijeća iščekivanja. Četiri su tjedna razmišljanja o Božiću, o nama samima - kakvi smo, što trebamo popraviti, kakvi trebamo biti prema drugima... četiri tjedna iščekivanja nade, mira, ljubavi, vjere, dobrote, svega onoga najboljeg u nama", izjavila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš te ujedno u ime gradonačelnika Ivana Vrkića i gradske uprave Osječankama i Osječanima čestitala Dan grada Osijeka. Nakon što je tradicionalno položila cvijeće na oltar Gospe osječke u crkvi Svetog Križa misu u povodu Dana grada predvodio  je pomoćni biskup đakovačko-osječki monsinjor Ivan Ćurić. 

Dan grada Osijeka slavi se u spomen na 2. prosinca 1786. godine kada su ujedinjene tri gradske cjeline - Tvrđa, Gornji grad i Donji grad. Tim će povodom u ponedjeljak u 13 sati biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, a za 17 je sati najavljeno svečano otvorenje Stare pekare- edukativnog informativnog i turističkog centra mladih te obnovljenog Trga Vatroslava Lisinskog. Projekt je to vrijedan 66 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna osigurano iz fondova Europske unije.

Na novom je trgu smješten i dio sadržaja ovogodišnjeg Adventa u Osijeku. Iz gradske su uprave najavili kako Osijek još nije u potpunosti ukrašen te će građani vidjeti potpuni ugođaj Adventa vrlo brzo. Ove je godine osječki Advent organiziran na dvjema lokacijama - na središnjem Trgu Ante Starčevića te u Tvrđi - na Trgu Vatroslava Lisinskog i Trgu Svetog Trojstva te obližnjim ulicama. Osim dviju najvažnijih lokacija adventski se ugođaj može osjetiti i na osječkom klizalištu Sokol centra. 

I ove je godine za osmišljavanje sadržaja Adventa bio zadužen kreativni Ivan Kristijan Majić koji je danas izjavio kako je osječka Tvrđa čarobna i prepuna zanimljivih kutaka koji se mogu dobro iskoristiti tijekom zimske šetnje. Pozvao je građane da prošetaju od gradskog središta pored Sakuntale Europskom avenijom, svrate do klizališta i u večernjem terminu uživaju u ljepotama ukrašene Tvrđe uz bogatu gastronomsku ponudu i dobru glazbu. 

Direktor Ureda Turističke zajednica Osijeka Saša Uranjek izjavio je kako gradski i županijski ugostitelji, hotelijeri i organizatori različitih manifestacija idu u dobrom smjeru jer i Advent promatraju kao dio turističke ponude. Uvjeren je kako će sljedeće turističke godine zbog toga biti još uspješnije te najavio kako će ove godine biti zabilježeno više od 120 tisuća noćenja u Osijeku, što još nije nikada zabilježeno. "Osijek se sve više doživljava kao značajna turistička destinacija i ako je suditi po pozitivnim trendovima i najavljenim ulaganjima iz državnoga proračuna možemo biti zadovoljni i znamo da smo na dobrom pravcu", zaključio je Uranjek. 

Jutarnji program - Žana Gamoš, Saša Uranjek i Ivan Kristijan Majić