Urban Fest Osijek proslavio 15. rođendan

Urban Fest Osijek proslavio 15. rođendan

TBF na Urban Festu Osijek 2018. (foto Radio Osijek / Zvonimir Mandić)

Festival UFO je svoje 15. izdanje slavio 14. i 15. rujna na lijevoj obali Drave. Nastupila su brojna zvučna imena jake domaće scene: TBF, Elemental, Krankšvester i Vojko Vrućina koji su posjetitelje natjerati na ples kod znamenitih osječkih Katakombi.

PETAK, 14. RUJNA

Na otvaranju ovogodišnjeg festivala vesele žanrovske raznolikosti, ritma i rime u liku i zvuku Elementala nije nedostajalo.Oni ove godine slave 20. rođendan. Od 1998. godine, objavili su sedam albuma i čak 120 pjesama.  Na domaći teren je stigao i hip – hop dvojac Krankšvester s pravom gozbom razvrata, duhovitosti i vulgarnosti. Kraljevi satire su svojim tvrdokornim hitovima i ove su godine pružili osječkoj publici pravi spektakl.

Zagrijavanje i demonstraciju sjajnoga zvuka odradili su i Svemirko koji svoju inspiraciju, kako kažu, crpe ravno iz kozmosa. S drugim albumom ''Tunguzija'' u kratkom roku dodijeljen im je trenutan status jedne od najzanimljivijih pojava u regiji. Masnim riffovima i elektronikom publici se predsavilo novo ime na glazbenoj sceni - Detmeć. Na pozornicu su kročili i progressive, noise i math rocka grupa Syndrome.

Partijanje se proteglo od ponoći u jedinstvenim osječkim Katakombama gdje je posjetitelje festivala zabavljao kolektiv Chew The Fat! Croatia. Zagrebački duo iz snova MC Tone Tuoro i DJ Yesh selektirao je partijanerima najbolju listu pjesama do jutarnjih sati. 

SUBOTA, 15. RUJNA

Na drugi dan festivala je stigla legendarna hip – hop grupa TBF. Poznati po svojoj ironiziranoj kritici društva, počastili su sve prisutne splitskim stanjem uma. Splitski reper i producent Vojko Vrućina, poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, rekao je Urban Festu Osijek 'može' pa je osječka publika imala priliku prvi puta čuti njegov album prvijenac ''Vojko'' i novonastale hitove ''Zovi čovika'', ''Ne može'', ''Pasta italiana''.

Isti dan na festivalu je nastupila jedna od najuspješnijih i najzanimljivijih glazbenica i autorica Sara Renar. Iza nje su već četiri albuma, 2015. godine osvojila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu, za pjesmu ''Jesen''. Uz Saru, publiku je zagrijao županjski bend Gunslinger's Bride. Ova četvorka predvođena moćnim vokalom predstavila je svoj EP ''Windwitch'' prepun masnih i žestokih riffova. Dio programa drugoga dana ovogodišnjeg osječkog UFA bio je i zagrebački bend Šumski. Njihov zvuk čini šareni kolaž raznorodnih glazbenih utjecaja: afro, kraut, new wave, avant-pop i prog-pop. Unutar svojih 27 godina, bend je objavio 4 albuma i održao brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posebnu poslasticu na after partiju od 23 sata pripremio je osječki TRAUM. Kolektiv je u Katakombe doveo kremu techno scene. Postava koju su činili Insolate, Volster, Kolek3k i portugalski virtuoz Lewis Fautzi napravili su ambijent i dali ritam koji je bio odlična vožnja kroz kasnu ljetnu noć.

TBF (Mladen Badovinac) 1.dio

TBF (Mladen Badovinac) 2. dio

Elemental (Remi)

Krankšvester (Sett)

Sara Renar