Urbani vrtovi na Jugu II

Urbani vrtovi na Jugu II

Projekt urbanih vrtova u Osijeku predstavljen je danas na Jugu II, a nalazit će se uz Stonsku ulicu između parkirališta i igrališta NK Metalca.

Na inicijativu iz Gradske četvrti Jug II, a prema uzoru na urbane vrtove u Zagrebu i nekim europskim gradovima, i u Osijeku će se organizirati Urbani vrtovi. U njima će se uzgajati voće, povrće i ukrasno cvijeće za osobne potrebe - istaknuo je predsjednik GČ Jug II Hrvoje Žabarović Uz vrtove će biti dostupna i voda putem ručnih pumpi, a Grad će postaviti i klupe na kojima bi se korisnici vrtova mogli odmoriti i međusobno družiti. Uz parcele će biti uređene staze, postavljene zajedničke alatnice te manji društveni prostor - rekao je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Srećko Kukić.

210320141059.jpg210320141060.jpg

Urbani vrtovi na Jugu II uredit će se na parceli ukupne površine 11.000 četvornih metara, a na tom će se prostoru organizirati 185 vrtova veličine oko 50 četvornih metara. Javni poziv od strane Grada Osijeka upućen je svim zainteresiranim građanima da se prijave, a prednost prilikom odabira imat će obitelji slabijeg socijalnog statusa, nezaposleni i stanovnici ove Gradske četvrti. Prednost kod odabira korisnika imat će i ljudi koji obrađuju vrtove uz bajer jer krajnji je cilj taj prostor urediti u park. Kako je najavio gradonačelnik Ivan Vrkić, od ljeta će se krenuti i u izgradnju intrazonske ceste koja će spojiti Umašku ulicu s Divaltovom i ulicom J. R. Kira, a koja će dijelom prelaziti preko vrtova uz bajer. Upravo iz tog razloga će se korisnicima tih vrtova ponuditi novi, a sačekat će se i kraj vegetacije kako se sadašnje povrtne kulture ne bi uništile.