USKOK i policija "češljaju" Općinu Čeminac

USKOK i policija "češljaju" Općinu Čeminac

Foto: baranjainfo.hr

Policija u baranjskoj općini Čeminac provodi izvide nad više osoba, potvrđeno je iz Policijske uprave osječko-baranjske, a neslužbeno se doznaje da je na meti istražitelja općinski načelnik Zlatko Pinjuh, a osumnjičeni su i njegovi sinovi.

Pinjuha, međutim, nisu zatekli u općini, gdje i dalje traje pretres, ali ni u načelnikovoj kući, jer se, mediji prenose neslužbene informacije, nalazi na godišnjem odmoru i vraća se s mora.
I dok policija ne otkriva detalje izvida, povod za veliku Uskokovu akciju, prema neslužbenim podacima, nezakonitosti su sa subvencijama stambenih kredita na štetu općine.
Baranja info donosi kako su svi djelatnici općine Čeminac i općinskog vijeća odvedeni na saslušanje.
Mještani su protiv načelnika podizali brojne kaznene prijave tvrdeći da zlorabi svoj položaj te da izvlači općinski novac za privatne svrhe. Prije nešto više od dvije godine organizirali i prosvjed nakon što je Pinjuh krenuo popunjavati općinsku blagajnu dodatnim porezima i prirezima, koristeći doduše zakonske mogućnosti. Tako je, kao što smo javljali, s
topa prireza na dohodak u općini Čeminac povećana je s 3 na 10 posto, porez na tvrtku podignut je sa 150 na 750 kuna za obrtnike, a pravnim osobama s 300 na 1.500 kuna. Drugim riječima, poljoprivrednicima je uveo namet ako bi traktorima i kamionima htjeli doći do svojih njihva. Pinjuh je to objašnjavao uvođenjem reda, jer su "poljoprivrednici do tada bili privilegirani u odnosu na male ljude, a svojim su strojevima uništavali javne površine".