USKOK istražuje Šišljagića

USKOK istražuje Šišljagića

Foto: Bojan Draksler

Nakon Marine Lovrić Merzel, osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić drugi je župan koji se u posljednjih nekoliko mjeseci našao na meti Uskokovih istražitelja.

Prema priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a, Uskok je istragu protiv njega pokrenuo zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti. Istragom su obuhvaćeni i županijski pročelnik Agencije za razvoj te jedan posrednik.

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, kao župan Osječko-baranjske županije i drugookrivljeni pročelnik tijekom 2011. i 2012. pronalazili vlasnike trgovačkih društava kojima se isplaćivala financijska pomoć iz proračuna Županije, a nakon uplata su, osobno ili posredstvom trećeokrivljenika, od odgovornih osoba trgovačkih društava preuzimali do 80% isplaćenih iznosa te su tako pribavili nepripadnu imovinsku korist od 142 tisuće kuna, a Županiju oštetili za najmanje 200 tisuća.

Iako se u pripćenju ne navodi gdje je novac završavao, novinari su još jesenas pisali o tome da je korišten za potrebe HDSSB-a.

Istraga bi trebala pokazati i koje su tvrtke navodno u tome sudjelovale te je li točno da su zauzvrat dobivale unosne poslove.

Puno je otvorenih pitanja, no Šišljagić kaže da je o istrazi doznao od novinara. Izjavio je kako ga do sada nitko nije kontaktirao ni tražio bilo kakve informacije, no da je spreman u svakom trenutku odazvati se na poziv.

Uskok je jutros na svojim stranicama objavio kako je zatraženo skidanje saborskog imuniteta Vladimiru Šišljagiću, ali to je priopćenje ubrzo povučeno, budući da je Šišljagićev zastupnički mandat ionako u mirovanju pa i sva prava i obveze koje iz njega proizlaze.