Uskoro još jedan objekt u osječkom Kampusu

Uskoro još jedan objekt u osječkom Kampusu Uskoro još jedan objekt u osječkom Kampusu

hrt.hr

Na sveučilišnom kampusu održana je izložba natječajnih radova za idejno arhitektonsko rješenje zgrade Znanstveno - istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku. Odabran je najbolji rad, a radovi u vrijednosti oko 200 milijuna kuna uskoro bi trebali započeti

Sveučilište "Josipe Jurja Strossmayera" u Osijeku ove godine proslavlja 36. rođendan. U svom sastavu ima 17 znanstveno- nastavnih sastavnica: 11 fakulteta i 5 sveučilišnih odjela, te Umjetničku akademiju. Cilj raspisanog natječaja je u skladu s prostornim mogućnostima bio prikupiti i dobiti najbolje funkcionalno rješenje za realizaciju planiranih sadržaja Znanstveno istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva. "Cilj izgradnje i korištenja Centra je razvijanje izvrsnosti i inovativnosti u području elektrotehnike i računarstva kako bi malo i srednje poduzetništvo uz pomoć ekonomije utemeljnoj na znanju, postalo konkurentno", rekao je dekan Fakulteta Dragutin Žagar.

Ocjenjivalo se 18 pristiglih natječajnih radova, a sredinom veljače donesena je i odluka gdje je za najbolji rad odabran onaj projektnog tima "Biro" iz Zagreba koji je udovoljio funkcionalnim, estetskim i ekološkim odnosno zahtjevima uštede energije. Koncipiran je kao zajednički temelj, no odjeljen u tri cjeline sa zelenim atrijima između njih. Krov je "zelen" s internom vjetroelektranom.

Vrijednost projekta iznosi nešto više od 9 milijuna, dok je iznos građevinskog dijela 200 milijuna kuna. Zgrada Centra bila bi smještena u neposrednoj blizini sadašnjeg Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Prema riječima dekana Žagara arheološka iskapanja na tom su zemljištu završena, tako da se završetak radova na objektu Centra očekuje za "četiri do pet godina". 

dekan Dragutin Žagar i Dora Lončarić, projektni tim BIRO"