Uskrs u Osijeku

Uskrs        u         Osijeku

Zekin sajam, najveće Uskrsno gnijezdo, Motozeke, Uskrsni tramvaj ........ i ove su godine središnje manifestacije kojima se Osijek priprema za najveći kršćanski blagdan. . .

Uskrs u Osijeku 2019. već je tradicionalno posljednjih pet godina prva proljetna manifestacija u Osijeku koja nas ujedno vodi bliže najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu.

Programi su raznoliki, a najatraktivniji će kao i do sada biti uskrsni sajmovi domaćih proizvoda, veseli Uskrsni tramvaj, najveće uskrsno gnijezdo u Hrvatskoj s ogromnim pisanicama i zekani s poklonima za djecu, popularni Motozeke.

10.-12.4., USKRSNI SAJAM BRANITELJSKIH ZADRUGA I OPG-a Od srijede do petka pred Cvijetnicu na glavnom trgu od 8 do 18 sati posjetite sajam domaćih proizvoda, zadruga i obrtnika te opg-a. Sajam organizira Braniteljska zadruga Donji grad iz Osijeka.

13.4.ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA Uskrsni sajam i program predstavljanja uskrsnih blagdanskih običaja Hrvata, Nijemaca, Srba, Mađara i drugih nacionalnih skupina građana Osijeka. Lokacija je kao i do sada Trg dr. Ante Starčevića, glavni trg. Vrijeme trajanja: prijepodne.

13.4., TURISTIČKI OBILAZAK GORNJEG GRADA s početkom u 13 sati ispred ureda Turističke zajednice grada Osijeka, nadomak Osječkoj katedrali na adresi Županijska ulica 2, započet će uvijek popularan turistički obilazak Gornjeg grada za sve zainteresirane Osječane i turiste. Tura traje oko 1 sat i besplatna je za sve posjetitelje.

15.-22.04.USKRSNI TRAMVAJ 

Zajednički projekt Gradskog prijevoza putnika Osijek i tvrtke Unikom – Uskrsni tramvaj, namijenjen je prije svega najmlađim stanovnicima grada Osijeka, ali i regije, te je i ove godine organiziran pod sloganom „Ulovi Uskrsni tramvaj“. Naime, ova jedinstvena usluga prijevoza i ove će godine biti ponuđena kroz tjedan dana i to od 15. do 22. travnja, a naš osječki tramvaj, prekrasno ukrašen proljetnim ukrasima, pisanicama, zečićima i kokama, vozit će na tramvajskoj liniji broj 1, između redovitih voznih redova. Naši će ga sugrađani, ali i turisti koji se u blagdansko vrijeme nađu u Osijeku, moći „loviti“ svakoga dana Velikoga tjedna, u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima na svim stajalištima navedene llinije. Raspored vožnje objavljen je na internetskim stranicama GPP-a, na društvenim mrežama, ali i na svakom frekventnijem stajalištu tramvajske linije broj 1.

Na Veliku subotu, Uskrsni će tramvaj tradicionalno biti dio manifestacije „Najveće uskrno gnijezdo“, te će, kao i svih proteklih godina, sadržajno biti obogaćen glumačkom predstavom i animacijom. Ovoga će dana tvrtka UNIKOM biti sponzor „Potrage za pisanicama“, koje će imati poseban sadržaj, a to je obiteljska ulaznica za tradicionalno dječje događanje, koje se organizira u osječkom ZOO vrtu na Uskrsni ponedjeljak.

20.4.ZEKIN SAJAM I NAJVEĆE USKRSNO GNIJEZDO U HRVATSKOJ Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) tijekom Uskrsa bit će ukrašen najvećim uskrsnim gnijezdom od suhe trave s velikim pisanicama od kojih je većina izrađena u osječkim školama i vrtićima, a sve u organizaciji agencije Osijek Danas i Turističke zajednice grada. Na Veliku Subotu će se u organizaciji Turističke zajednice grada održati Uskrsni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina - od strane posjetitelja prozvan „Zekin sajam“, a djeci će najzanimljiviji biti drveni ringišpil te mnoštvo veselih igara. Uskrsno gnijezdo s velikim šarenim pisanicama na trgu će biti od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. Radno vrijeme sajma je od 9 do 15 sati.

20.3.MOTOZEKE oko 11 sati prijepodne na glavni trg će doći tradicionalna u vesele uskrsne zečeve maskirana povorka motocikala Moto kluba Osijek, poznati kao Motozeke. Oni će svu okupljenu djecu darivati poklonima za Uskrs.