Uspon od plaže do vrha iranskog vulkana

Uspon od plaže do vrha iranskog vulkana

Mladi koprivnički visokogorac i putopisac Matej Perkov jamačno će svojim osebujnim izlaganjem i četvrti put oduševiti Osječane. U srijedu, 14. veljače u 19 sati na Filozofskom fakultetu govori o osvajanju najvišeg azijskog vulkana u ekspediciji "From sea to summit - Damavand 2017."

Time se nastavlja ciklus planinarsko putopisnih predavanja na Filozofskom fakultetu srijedom, u organizaciji Planinarskog društva Zanatlija Osijek.
p1011147-1.jpg"Prekrasno iskustvo - životno, planinarsko, kulturno", kaže sam Matej. Jedinstven projekt uspješno je realiziran u travnju 2017. godine. Ekspedicija je pripremana gotovo dvije godine, a trajala je 30 dana. Prvi je na svijetu svladao Damavand (5671 m) krećući od razine mora do njegovog vrha. Zanimljivu priču o Iranu, iranskim ljepotama i iranskim ljudima Matej Perkov će dočarati mnoštvom fotografija. "Proljeće u Iranu prekrasno je, ali jedva sam čekao vratiti se kako bih uživao u pogledu na rascvjetanu bazgu i pitome travnjake posute tratinčicama. Lijepo je uspjeti, lijepo je biti na vrhu, onom istom o kojem si sanjao kada si krenuo s razine Kaspijskog mora, najvećeg na svijetu. Ali 5671 m visok Damavand imao je druge namjere – vodiča i mene planina nije htjela pustiti, već nas zadržati u ledenom paklu kojim caruju orkanski vjetrovi i pucaju gromovi", opisao je najednom od svojih predavanja Perkov.
Drevna Perzija putniku namjerniku kazuje mnogo priča, ali najpoznatija od svih je ona o susretljivosti i dobroti njenih stanovnika. Na svom putu koji je počeo od pješčane plaže, prolazio je kroz džunglu, polja riže, planine i veličanstveni kanjon Haraz. Iskusio je ritam milijunskog Teherana, degustirao lokalne specijalitete i spoznao zašto Iranci posebno simpatiziraju Hrvate. Sve to i još mnogo više predstavit će na svom predavanju u Osijeku uz mnoštvo atraktivnih fotografija.
U sklopu predavanja bit će predstavljena i njegova nova knjiga "Želim dotaknuti nebo" u kojoj se na 300-injak stranica uz mnoštvo fotografija potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike. Uz opise svojih uspona Matej Perkov također samokritički sagledava svoje odluke, razmišljajući o emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom. "Ljubitelji putopisa s tematikom planinarstva i outdoor sportova uživat će u ovom štivu koje će ih ponukati da razmisle o svemu onom što će ih obogatiti svaki put kada odluče svoje vrijeme provesti u prirodi", jamči Ksenija Vilić iz PD Zanatlija.
p1011130-1.jpg