Ususret Prazniku rada:"Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta"

Ususret Prazniku rada:"Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta"

foto: M.P.

Pod geslom “Vrijeme je za NAŠ oporavak – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta” u Slavonskom Brodu će 1. svibnja Praznik rada prosvjedno obilježiti Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata. Očekuju da će se okupiti oko četiri tisuće prosvjednika.

Hrvatsko gospodarstvo se sada oporavilo, BDP bilježi najveći rast u zadnjih devet godina, ali radnici godinama nisu vidjeli veće plaće – poruka je s konferencije za novinstvo u Vukovaru. U suradnji sa Zakladom „Friedrich Ebert“  u vukovarskom hotelu Lav organizirali su tematsku raspravu o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Slavoniju, o tržištu rada i kvaliteti radnih mjesta, te problemima iseljavanja i o tome kako zaštititi hrvatske radnike.

“Slavonija je uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti i iseljavanja,posebice mladih”, rekao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.
“Mi želimo vidjeti konkretne učinke. Prvi i osnovni cilj je da se u Hrvatskoj sustav kolektivnog pregovaranja podigne na jednu višu razinu po uzoru na sve zapadnoeuropske zemlje koje su daleko razvijenije u koje danas hrvatski radnici odlaze”, istaknuo je. “Vlada je upravo proširila mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i na nezaposlene mlađe od 30 godina sa završenom srednjom školom za zanimanja za koja nije potrebno polaganje majstorskog ispita" - nastavlja predsjednik SSSH Mladen Novosel - "u praksi to znači da će svi mladi ulaziti u svijet rada preko te mjere i svi će raditi za minimalac, a pripravništvo nestaje u potpunosti. Jedini cilj širenja ove mjere je umjetno skidanje mladih osoba sa Zavoda za zapošljavanje, a mjere će samo doprinijeti iseljavanju mladih.” 
Po riječima izvršne tajnice SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijane Šobota, ne možemo govoriti o ekonomskom oporavku ako nema oporavka radnih mjesta i standarda života.
Ustvrdila je da zaposlenost u Hrvatskoj uopće ne raste jer osobe koje se nalaze na stručnom osposobljavanju nisu zaposlene, a poslodavci koji trebaju radnike sada uzimaju upravo osobe zainteresirane za stručno osposobljavanje.
“Stručno osposobljavanje se koristi umjesto ugovora s probnim radom – na taj način sama država potiče eroziju relativno stabilnih oblika rada ka nestabilnima, jer rad započinje ‘neradnim’ odnosima”, rekla je Šobota.
Navela je i kako je u Hrvatskoj zbog ekonomske i socijalne krize izgubljeno više od 150.000 radnih mjesta, ekonomski rast pao je gotovo 12 posto te da je iselilo više od 200.000 ljudi, uglavnom mladih.