Uz EU novac do kvalitetnije vodoopskrbe

Uz EU novac do kvalitetnije vodoopskrbe

Direktor osječkog Vodovoda Ivan Jukić predao je danas generalnom direktoru Hrvatskih voda Ivici Plišiću te pomoćniku ministra poljoprivrede Draženu Kurečiću aplikacijski paket za projekt „Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek“.

Realizacijom projekta trebala bi se unaprijediti vodoopskrba i priprema pitke vode na području grada Osijeka, te općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci. Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji bi trebao biti dovršen 2017., iznosi gotovo 89,2 milijuna kuna (bez PDV-a), u čemu Europska unija sudjeluje sa 75 posto.
rvs-osijek-1.jpg„Zahvaljujući kvalitetnim projektima, među kojima je znatan broj projekata Hrvatskih voda, koje smo pripremili za financiranje iz EU fondova, poboljšat će se kvaliteta života u svim krajevima Hrvatske“, istaknuo je tom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.
Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut s ciljem uklanjanja arsena iz vode. Sustav vodoopskrbe na području Osijeka i spomenutih općina trenutno pokriva oko 126 tisuća stanovnika, no velike su razlike u razini priključenosti. Dok grad Osijek vodoopskrbom ne pokriva tek 1 posto stanovnika, na području općine Šodolovci nitko nije priključen na sustav vodoopskrbe. Uz to, ovim će se projektom riješiti i problem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu, koji se kreću od 40 % u gradu Osijeku do čak 70 % u općini Erdut. 
Izgradnja glavnih vodoopskrbnih cjevovoda i vodoopskrbne mreže u duljini od 70 kilometara, rekonstrukcija 17 kilometara postojeće mreže, izgradnja vodospreme i vodotornja ukupnog kapaciteta od 250 m³ i ostalih objekata i postrojenja glavne su komponentre projekta.