Uz nove dijeljene bicikle najavljen Europski tjedan mobilnosti

Uz nove dijeljene bicikle najavljen Europski tjedan mobilnosti Uz nove dijeljene bicikle najavljen Europski tjedan mobilnosti
foto:HRT Radio Osijek foto:HRT Radio Osijek

foto:HRT Radio Osijek

Europski tjedan mobilnosti (16.-22.9.) održava se s naglaskom na urbanu mobilnost kroz poticanje zelenog i električnog prometa. Kao novost najavljen je i sustav dijeljenih bicikala u Gradu Osijeku .

125 „klasičnih” i 50 električnih bicikala na 25 postaja građanima će na raspolaganju biti od polovice listopada: - Promoviramo urbano kretanje, kretanje pomoću prometala koja ne zagađuju okoliš. Jedan smo od prvih gradova koji su uveli upravo urbanu mobilnost kroz dijeljene električne automobile, romobile i sada bicikle, istaknula je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

- Tjedan smo posvetili onome što Osijek pokušava raditi već godinama, a tek se fokusiramo na prave stvari koje dolaze. Urbana mobilnost iznimno je važan segment zelene tranzicije s uvođenjem takve vrste prijevoza u javni prijevoz. Na tom tragu, GPP već godinama nastoji postati suvremena, održiva tvrtka okrenuta ekologiji. Osim ulaganja u tramvajsku mrežu, GPP upravlja sustavom dijeljenih automobila, a isto će činiti i za bicikle. Također, nadamo se da će uskoro voditi i pionirski projekt autonomnih vozila koji planiramo uvesti, rekla je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka Kornelija Mlinarević i zaključila kako bi s izmještanjem remize na istok grada i kupovinom novih tramvaja vrijednost cijelog projekta kroz 10 godina iznosila 100 milijuna eura.

Europskom tjednu mobilnosti, već prvog dana, kroz 24-satnu vožnju gradskim ulicama, pridružio se i poznati filantropski dvojac Igor Toman i Ivica Lenard s ciljem povezivanja dvije ljubavi: Osijeka i biciklizma, uz otvoreni poziv sugrađanima za pridruživanje "ekspediciji".

U sklopu tjedna, kako kažu organizatori, održavat će se brojne rekreativne, umjetničke, pokazne i informativne aktivnosti različitih organizacija, udruga i pojedinaca grada Osijeka. Sve će zaokružiti Dan bez automobila 22. rujna, kada će za promet biti zatvorena Ulica Vjekoslava Hengla, nakon čega Osječane na Trgu Ante Starčevića očekuje i promocija usluge Car sharing GPP-a, uz poznatog rally vozača Juraja Šebalja. Tijekom tog dana, GPP je osigurao i besplatnu vožnju za sve korisnike javnog prijevoza, dok će javni romobili biti dostupni prema promotivnim cijenama.

Više o temi poslušajte u nastavku:

Jasenka Crnković

Kornelija Mlinarević

Igor Toman