Uz projekate energetske učinkovitosti do nižih režija

Uz projekate energetske učinkovitosti do nižih režija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencioniranjem projekata u ovoj godini sa 600 milijuna kuna želi potaknuti investicije i gospodarski razvoj. Na žalost, pojedine sredine to još nisu prepoznale.

Tako je lani od 550 gradova i općina njih tek 155 zatražilo subvencije, upozorio je u Požegi zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza. "Jer prošle je godine cilj da energetskom obnovom bude obuhvaćeno gotovo 6000 objekata, obiteljskih kuća, ali realizirana je tek četvrtina. Ove godine cilj je čak veći, negdje oko 10.000 objekata. Moram naglasiti da sredstva koja se ulažu nisu proračunska, već je riječ o sredstvima kohezijskih fondova Europske unije te sredstvima iz prodaje emisijskih jedinica", istaknuo je Dokoza predstavljajući u Požegi projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati u 2015.
„U 2015. pripremili smo natječaje za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša kojima će se pokrenuti projekti vrijedni više od 1,2 milijarde kuna. Realizacijom tih projekata stvorit ćemo preduvjete za čuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, smanjiti potrošnju energije, a građanima omogućiti veću kvalitetu života. Projekti energetske učinkovitosti su važni, jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija i više novca u kućnom budžetu“, rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode. 

Ove će godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati 36 javnih poziva i natječaja kojima će bespovratno sufinancirati projekte sudjelom od 40 do 80 posto njihove vrijednosti. Za bespovratna sredstva moći će se prijaviti svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske po jednakim i transparentnim kriterijima uz jednaku i transparentnu proceduru, jamče iz ministarstva. Uz građane, na natječaje i javne pozive moći će se javiti jedinice lokalne samouprave, a ove će godine prvi puta biti objavljen i natječaj za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada. Od ove godine po prvi put kreću javni pozivi i natječaji predviđeni za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.
Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.