Vasarely, Mujezinović, Konjović za osječku kandidaturu

Vasarely, Mujezinović, Konjović za osječku kandidaturu

Uoči predaje službene kandidature Grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture 2020., gradonačelnik Ivan Vrkić svečano će u Muzeju Slavonije otvoriti izložbu "Vasarely, Mujezinović, Konjović".

3-konjovi-ito-1939.jpgIzložbom triju umjetničkih djela istaknutih autora rođenih u Pečuhu, Tuzli i Somboru, gradovima prijateljima i suradnicima Grada Osijeka, želi se istaknuti umjetnička veza tih gradova.
Tri muzeja iz tri grada izlažu tri umjetnine trojice svojih najznačajnijih umjetnika. Svaki od njih i Viktor Vasarely i Ismet Mujezinović i Milan Konjović svojim su rodnim gradovima darovali svoja umjetnička djela i svoje kuće.
U Osijek stiže Vasarelyjev Caracas, slika nastala 1957., iz Tuzle stiže Mujezinovićeva Seljanka (1956.) dok iz zbirke u Somoboru dolazi Žito koje je Konjović naslikao 1939.
2-mujezinovi-seljanka-1956.jpg

Večeras će prvi puta biti predstavljen i službeni osječki logotip za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine izabran na natječaju. "Htjela sam pokazati sve što Osijek ima i može pokazati, te da se ne mora nužno u centar te priče stavljati grad Osijek, nego da on može postati kao nekakav posrednik koji druge umjetnike, događaje i aktivnosti stavlja u fokus", izjavila je za portal mojosijek.hr autorica logotipa Katarina Dijaković. "Stoga sam započela s manipulacijom tipografije, “O” i “S” gdje jedno slovo nosi drugo, te sa vrlo jednostavnom paletom boja, gdje su hladnije dalje a toplije bliže promatraču. Sam izgled slova “O” može izgledati kao povećalo – ovisno o kutu promatranja. Slovo O pri nadovezivanju na slovo S podsjeća na povećalo, gdje grad Osijek služi kao medij koji amplificira sve što bi se događalo u i oko njega ako bi on postao prijestolnica kulture”, objašnjava autorica.