Večer poezije i glazbe Jacquesa Brela

Večer poezije i glazbe Jacquesa Brela

U povodu 90. obljetnice rođenja Jacquesa Brela, velikana svjetske autorske pjesme, u Klubu osječke knjižare Nova u utorak, 7. svibnja, s početkom u 18 sati održat će se večer poezije i glazbe "Jacques Brel - uspravan život".

U programu sudjeluju Slavko Bogdanović, Miroslav Kablarević, Gordana Kalmar, Zorislav Vidaković i Zvonko Penović koji je 2000. objavio knjigu i CD naslovljenu upravo kao i ova večer poezije i glazbe - "Brel, uspravan život". O knjizi je u Vijencu Matice hrvatske Nada Vrkljan-Križić uz ostalo zapisala: "Penović je dubinski osjetio Brelov žar i žestinu, njegovu slobodoumnost i nepokolebljivost. Brela — sanjara, Brela — buntovnika, moralista, utopista, zanesenjaka i lutalicu, tog nevjerojatnog čovjeka koji je izgarao za svoj san, koji se iskreno, potpuno, gotovo samoubilački predavao govorenju vlastite istine i svom nadčovječanskom naporu da dopre do srca ljudi. S pravom su ga nazvali čarobnjakom šansone, jer takvu ekspresivnost i predanost vlastitim emocijama, vlastitoj ranjivosti i krhkosti, koju je bez srama i zadrške pružao auditoriju na široko otvorenom krvarećem dlanu svoje duše, nitko nije nudio niti će vjerojatno ikada više nuditi javno, pred publikom, bez obzira na posljedice (u svijetu rocka i bluesa mogli bismo mu prispodobiti jedino pjevačicu Janis Joplin)." 
"Jacques Brel (8. travnja 1929. - 9. listopada 1978.) nije samo pjevao šansone, zapisano je o tom velikom umjetniku, već ih je živio cijelim bićem. Svakoj pjesmi prethodio je stvarni život, vlastito iskustvo, gorčine, traume i ljubavi, o čemu govori bez uvijanja i srama, dajući sebe publici kojoj pjeva kao svom posljednjem spasu. Bez laži i obmana, obrušava se na malograđanštinu, laž, pomanjkanje ljubavi, za kojom čezne cijelog života."