Večer suvremenog zvuka

Večer suvremenog zvuka Večer suvremenog zvuka

Umjetnička organizacija POPUP najavljuje nastup trojice eksperimentalnih glazbenika. Subota, 8. lipnja na prvom katu Esseker centra u 20 sati.

Novi glazbeni program u organizaciji umjetničke organizacije  POPUP pod nazivom''Večer suvremenog zvuka'' donosi nastup trojice eksperimentalnih glazbenika Krune Jošta (Čakovec), Ivana Jovanovca (Osijek) i Tina Dožića (Zagreb).  Autori su započeli suradnju na zvučnom performansu u sklopu Zagrebačkog programa ''Sound art inkubator'' u organizaciji udruge Kontejner, te na festivalu Eksperimentalne elektroničke intervencije (Čakovec). Sada je vrijeme da nastupe i u Osijeku.

Jošt, Jovanovac i Dožić izvodit će improviziranu elektroakustičnu glazbu. Njihov pristup se temelji na korištenju neobičnih i nekonvencionalnih izvora zvuka, ozvučivanju predmeta iz svakodnevnog života, snimanju uobičajenih zvukova (kao što su šum lišća ili kapanje vode), izradi vlastitih elektronskih i akustičnih instrumenata te sličnim ''uradi sam'' (DIY) metodama. Na taj način autori razbijaju granice između glazbenog djela i performansa zvukom. Rezultat ovakvog pristupa je razigrana improvizacija, eksperimantalno glazbeno djelo koje nastaje u određenom vremenu i prostoru, uvijek pred publikom.

Kako će zvučati taj glazbeni eksperiment možete saznati u subotu, 8. lipnja na prvom katu Esseker centra. Nastup počinje u 20 sati.

 

Tin Dožić je rođen 18.4.1989. u Rijeci. Trenutno je student diplomskog studija psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Stalni član I'MM_Media laba od 2011. godine, te vođa audio sekcije istog od 2012. godine. Nastupao na mnogim performansima s projektom MMessy Oscillators u Hrvatskoj i inozemstvu (nastup u galeriji Močvara s Cirkulacijom 2, nastup na Device_art-u u Zagrebu 2012. te Pragu 2013. nastup s Theremidi Orchestra u Zagrebu itd.). Osim nastupa s MMessy Oscillators nastupao na Sound Art inkubatoru 2013. upravo s istim autorima kao i na ovom događaju. Izlagao svoje radove na izložbi ''Elektroničke minijature'' u zagrebačkoj galeriji Nano, te na izložbi ''SoundART / BIOArt'' u Tehničkom muzeju u Zagrebu. 

 

Ivan Jovanovac rođen je u Rijeci u petak 17. rujna 1982.g., diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno radi, sluša, snima i spava u Osijeku.

Proučavanje prostora i njegova akustika pokrenuli su veliki interes za zvuk općenito. Počinje se baviti terenskim snimanjima koje koristi u svojim kompozicijama, te postprodukciji filma i kazališta. Spoznaje o utjecaju zvuka na čovjeka dovodi ga u sferu eksperimentalne glazbe i korištenja nekonvencionalnih metoda skladanja.

Član I'MM media laba u Zagrebu tokom 2012 godine u sklopu kojeg sudjeluje na raznim radionicama. Izlaže rad na Cirkulaciji 2, Device art-u i Pedala Festu tokom iste godine. Sudjeluje na Sound Art Inkubatoru 2013 nakon kojeg nastavlja suradnju s Tinom i Krunom. Nastupa u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Glazba: https://soundcloud.com/ivanjovanovac

 

Joštova transdisciplinarna umjetnička praksa kroz korištenje novih medija te izborom nekonvencionalnih metoda obuhvaća proučavanje društva, medija, kulture, novih tehnologija i svjesnosti. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu na smjeru "Free Direction" te nove medijske umjetnosti na Transart Institute gdje i drži MFA u New Media Art.

Medij njegovog rada odgovara temi koju proučava, a uključuje i umjetničke intervencije, hakiranje medija, performans, digitalnu umjetnost i korištenje otvorenih tehnologija (FOSS), video, korištenje digitalnih arhiva, nekonvencionalna glazba i zvuk, i sl. Zajedničko u Joštovim radovima je njegov interes za proces rada, a ne u izradi krajnjeg djela te u ne-konvencionalnom načinu izlaganja koje obuhvaća, ali i inicira, grupno djelovanje kroz socijalno angažirani umjetnički rad.