Veleposlanik Klinke: Osijek bi mogao biti buduća važna investicijska točka

Veleposlanik Klinke: Osijek bi mogao biti buduća važna investicijska točka Veleposlanik Klinke: Osijek bi mogao biti buduća važna investicijska točka
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Medicinski fakultet Osijek foto Medicinski fakultet Osijek

veleposlanik Robert Klinke, ravnatelj III.gimnazije Dražen Jakopović (foto Ž. Kovačević)

Njemački veleposlanik Robert Klinke boravi danas u Osijeku. Prije susreta s gradonačelnikom Osijeka dodijelio je u osječkoj 3. gimnaziji polaznicima DSD-a, diplome Ispitnog centra te gimnazije za njemački jezik. Veleposlanik je poručio kako je Osijek postaje važna točka za buduće investicije.

Riječ je o jezičnim diplomama fakultativnog predmeta koje se priznaju u Njemačkoj, a taj priznati viši stupanj poznavanja jezika mogu steći samo učenici u školama koje su dobile dozvolu Konferencije ministara kulture Njemačke. U gradskoj upravi razgovaralo se o daljnjoj suradnji grada i programa koje se mogu ostvariti putem njemačkog veleposlanstva. Gradonačelnik Ivan Radić je rekao kako veleposlanik nije ni prvi, a ni kako je obećao, zadnji puta u Osijeku. "Dogovorili smo se da ćemo intenzivirati odnose između grada, veleposlanstva i Savezne Republike Njemačke. Spomenuo sam veleposlaniku da je zadnja parcela u prvoj zoni, Gospodarske zone Osijek, prodana hrvatsko-njemačkom investitoru, a da smo nedavno dobili izravnu zračnu liniju Osijek - München koja će pomoći ne samo boljim gospodarskim vezama nego i u području turizma, pa i zdravstvenog turizma", rekao je gradonačelnik Radić.

Veleposlanik Klinke bio je ugodno iznenađen pokretanjem studija medicine na njemačkom jeziku.

"Razgovarali smo o brojnim strateškim investicijama u gospodarstvu te investicijama u znansteno istraživačkom svijetu razgovaralo smo o stateškim stvarima u gospodarstvu, i investicijama u znanstevno-istraživačkom svijetu. Impresioniran sam medicinskim fakultetom na njemačkom jeziku. Osijek je grad s bogatim kulturološkim nasljeđem koji njeguje multikulturalnost. Nacionalne manjine u Osijeku poveznica su s brojnim narodima, među kojima i s njemačkim. Takav odnos, uz dobar položaj i mnoštvo studenata jamstvo su da će Osijek biti atraktivna lokacija ulagačima u Europi pa i šire.", rekao je njemački veleposlanik Robert Klinke.