Velikani znanosti na zatvorskom zidu

Velikani znanosti na zatvorskom zidu Velikani znanosti na zatvorskom zidu

foto: H. Verić /Radio Osijek

Mural "Velikani hrvatske znanosti" predstavljen je danas u Osijeku. Zid između glavne pošte i glavne tržnice krase likovi znanstvenika- Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Milutina Milankovića, Andrije Mohorovičića i Nikole Tesle.

Sličan mural krasio je zid u blizini osječkog Odjela za fiziku, a nakon rušenja tog zida ideja Miroslava Vaneka da se mural vrati u Osijek prihvaćena je u Gradskom vijeću. Nakon jeseni i zime stvorili su se uvjeti za izradu murala, što je povjereno umjetniku Igoru Dešiću. Zid dugačak 25 metara i visok tri metra nije bilo teško oslikati, izjavio je Igor Dešić koji je rekao da su svi likovi bili podjednako jednostavni ili teški za oslikavanje.

Govoreći o izabranoj lokaciji- zatvorskome zidu - zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš izjavila je danas kako je riječ o prostoru između Stepinčeve ulice i glavne tržnice koji je vrlo prometan i atraktivan, a mural će "uljepšati dan svima koji svakodnevno prolaze ovim putem". Najavila je nastavak "urbanog pečatiranja" Osijeka muralom nobelovaca - Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke te pozvala građane da jave gradskoj upravi koje bi gradske površine valjalo ukrasiti muralima.

Akciju je podržao i upravitelj osječkog zatvora Dražen Borovečki te podsjetio kako grad i Ministarstvo pravosuđa inače imaju dobru suradnju i spremni su prihvatiti i druge slične ideje poput murala velikana hrvatske znanosti. 

Gamoš-Dešić-Borovečki za web