Veliki planovi u prometnoj infrastrukturi OBŽ

Veliki planovi u prometnoj infrastrukturi OBŽ Veliki planovi u prometnoj infrastrukturi OBŽ

foto M.Kralj/HRT

Nastavak gradnje Koridora VC, ulaganja u Zračnu luku Osijek i željezničku infrastrukturu te projekti Lučke uprave- bile su teme osječkog sastanka ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića s osječko-baranjskim županom i čelnim ljudima Hrvatskih cesta, HAC-a i HŽ Infrastrukture.

U ovoj godini se očekuje raspisivanje natječaja i početak radova na nastavku Koridora VC prema Belom Manastiru, s međunarodnim se institucijama razgovara kako bi se taj projekt financijski zaokružio, rekao je ministar Butković. Ostaje još 5 kilometara, s mađarskom stranom treba usuglasiti točku gdje će se spojiti autocesta između Hrvatske i Mađarske. 

Očekuje se potpisivanje ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za obilaznicu Petrijevaca, do 2020. 220 milijuna bit će uloženu u obnovu državnih cesta na području županije, u 2019. bit će povećano izdvajanje iz Državnog proračuna za Zračnu luku, dva su projekta Lučke uprave- terminal za rasute terete i putnički terminal. Ulaganja su velika, istaknuo je župan Ivan Anušić navodeći da će sredstva koja će se uložiti u ceste u naredne 2-3 godine premašiti milijardu kuna. 

U ovoj i sljedeće dvije godine planirana su ulaganja 70 milijuna kuna te 15 milijuna za redovno održavanje pruga- kaže predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić. Iz svog sektora izdvaja da će biti obnovljeno 19 željezničko- cestovnih prijelaza, s 18 milijuna kuna obnovit će se kolodvor u Osijeku, kolodvor u Erdutu pripremiti za schengenski sustav, novi kolodvor Laslovo- Korođ, ulaganja u prugu Osijek- Virovitica... 

 

sastanak o prometnim ulaganjima