Danas izbori u Osijeku

Danas    izbori    u    Osijeku

Foto: HRT/Davor Lončarić

Građani su pozvani na izbore za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području Osijeka. Gradskom izbornom povjerenstvu predana je 101 lista s 959 kandidata – ukupno je 12 stranačkih te devet lista grupe birača.

izbori-sluzbena-stranica-gc-mo.jpgBiraju se vijeća sedam gradskih četvrti (po 11 vijećnika) te osam mjesnih odbora (po sedam vijećnika), a najveći broj lista prijavljen je u gradskim četvrtima Retfala, Gornji grad, Novi grad i Jug II, gdje će građani moći birati jednu od deset ponuđenih lista. Birači s područja Mjesnog odbora Tenja imat će izbor između devet kandidacijskih lista, na biračkom listiću za vijeće GČ Industrijska četvrt i Donji grad osam je kandidacijskih lista, dok je jedna manje za područje Gradske četvrti Tvrđa i Mjesnog odbora Višnjevac. Za naklonost birača u Mjesnom odboru Cvjetno natječe se pet kandidacijskih lista, a po četiri u Sarvašu i Josipovcu. Građani s područja MO Osijek Lijeva obala zaokružuju jednu od tri, u Brijestu biraju jednu od dvije, dok se u Klisi kanidirala samo jedna lista.
U nedjelju, 9. prosinca od 7 do 19 sati bit će otvorena 42 birališta, koja se uglavnom nalaze u prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora. Građanima Tvrđavice i Filipovice omogućeno je glasovanje u njihovim naseljima. U biračkim je popisima 90529 birača, približno dvije i pol tisuće manje nego na prošlim izborima za mjesnu samoupravu. U pravilu je izlaznost na ove izbore u cijeloj zemlji prilično niska – u prosjeku od 5-7 posto, tako da je do sada Osijek s postotkom od 20,04 2014. godine imao relativno dobar odziv birača. 
sinisa-gregoran.jpgMeđutim, predsjednik Gradske izborne komisije Siniša Gregoran, ističe kako je u javnosti stvorena pogrešna slika o važnosti izbora za mjesnu samoupravu: "To nisu beznačajni izbori. To je razina od koje sve kreće. Ne znam od kud je stvorena percepcija da je rad vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora nešto nevažno, da ti ljudi ne odlučuju ni o čemu. Vijećnici puno toga odlučuju – gotovo o svemu. Odlučuju o svemu onome što je stvaran problem u njihovom naselju, njihovom mjestu i to kreće od njih. Oni dobivaju osam milijuna iz gradskog proračuna koje samostalno mogu utrošiti – to se dijeli na njih 15. A sve ostale inicijative kreću od njih – primjerice, višnjevački dječji vrtić koji se trenutno gradi ili vrtić u Sarvašu. To su bile inicijative koje su išle iz mjesnih odbora. Trg koji se uređuje na Vijencu Ivana Meštrovića i to je bila inicijativa gradske četvrti. Sve inicijative kreću od njih i to su jako bitni izbori", objašnjava predsjednik Gradske izborne komisije Siniša Gregoran i poziva građane da se odazovu na nedjeljne izbore.