Vikend zona Nemetin bez mina do Nove godine

Vikend zona Nemetin bez mina do Nove godine Vikend zona Nemetin bez mina do Nove godine

Ugovor o doniranju 350.000 kuna za razminiranje 62.700 četvornih metara na području vikend zone Nemetin potpisali su danas gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Grad Osijek je iz proračuna za kraj godine izdvojio 350.000 kuna uz pomoć kojih će, prema danas potpisanom ugovoru, Hrvatski centar za razminiranje od mina očistiti 62.700 četvornih metara poljoprivrednoga područja na području vikend zone Nemetin. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec zahvalio je na donaciji i istaknuo kako ovo nije prvi puta da Grad Osijek financira razminiranje, a gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić istaknuo kako bi, ukoliko vremenske prilike dopuste, vikend zona Nemetin već do kraja ove godine mogla biti bez mina.

Na području grada Osijeka još je 4,8 četvornih kilometara sumnjivoga područja od čega su 75% šume, a 25% poljoprivredne površine. Prema planu za 2014. godinu sva poljoprivredna zemljišta na području grada će biti sigurna od mina. Što se Osječko - baranjske županije tiče trenutačno je 90 četvornih kilometara minski sumnjivih područja, a u suradnji s Hrvatskim šumama i uz pomoć strukturnih fondova Europske unije u 2014. godini razminirat će se 24 četvorna kilometra sumnjivih površina u vrijednosti od 30 milijuna eura. Prioritet su, kao i na području Osijeka, poljoprivredna zemljišta.

Inače, prema nacionalnom programu za razminiranje koji je u hrvatskom Saboru prihvaćen 2009. godine, do 2019. Hrvatska bi trebala biti slobodna od mina, no samo do kraja ove godine Hrvatska je u razminiranje uložila 760 milijuna kuna manje od planiranoga. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec napomenuo je kako se to u narednome razdoblju može nadoknaditi samo apliciranjem u strukturne fondove Europske unije za što je potrebno iskoristiti činjenicu da je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska postala jedina zemlja sa minama u Uniji.