Vinkovački filmski tjedan spaja dva festivala

Vinkovački filmski tjedan spaja dva festivala

Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22.kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije.

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 18. do 22. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program. Filmski tjedan održat će se uz pridržavanje epidemioloških mjera i ograničen broj sjedećih i stajaćih mjesta. Mladež Crvenog križa Vinkovci će na ulazu mjeriti temperaturu i uzimati osobne podatke posjetitelja.  

Svečano otvorenje 8. Antičkih filmskih večeri zakazano je za utorak, od 20,30 sati. Program će otvoriti gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Prve večeri, na programu je kratki film „Posljednji bunar“ redatelja Filipa Filkovića (2017/Antitalent produkcija/Hrvatska), Distopijski film smješten u suhoj hrvatskoj zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija, nakon osvojenih preko 30 festivalskih nagrada otvara i Filmski tjedan u Vinkovcima.

Iste večeri gledamo i dokumentarni film velikog Wernera Herzoga Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta“ (2016/SAD/Lo and behold reveries of the connected world/distribucija Restart Label).

Drugi dan, srijeda 19.kolovoza, uz tradicionalno predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, tu je i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. godine široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu „Potjera“. Na samom kraju gledamo dokumentarni film autora Dalibora Platenika „Čovjek i drvo“ (2019/Eureka video/Hrvatska) o sjajnom Vladimiru Dimiću Jodi, inače rođenog u Vinkovcima...

Autor designa Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.

 

U četvrtak počinje i 14. Festival DORF, sa 6 filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz još jednu hrvatsku premijeru. Na otvaranju 14.DORFa, u programu Tajna povijest rocka, gledamo film o velikoj divi „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ (Grace Jones: Bloodlight and Bami/UK, Irska/2017)

Prvi u Hrvatskoj prikazujemo film „Pobjednici su dosadni“ (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/Pobednici su dosadni/ 2018) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, čuveni publicista, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija. Svjetsku premijeru u Vinkovcima ima zanimljiva priča iz Makedonije „New York – Hodočasništvo“ (Makedonija/Њујорк: Аџилак / New York: The Pilgrimage/Hip Hop Macedonia & Perun Films, Urban Institut-Skopje/2019) autora Slavche Koviloskog. Svojevrsno hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture, ovaj dokumentarac daje slike grada koje je doživio momak iz Skopja, koji je odrastao s hip hop kulturom. Svjetsku premijeru na DORFu također ima dugometražni film „Erik“, (Hrvatska/Danilo - Lola Ilić i Studio Lux/2020) redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalista Supertalent-a 2016 godine...Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

 

U popratnom, OFF DORF programu, koji se 3 dana odvija u kultnom Hang Loose Rockabilly Baru organiziran je bogat program. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark, predstavljamo „Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka“ autorskog dvojca Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Loose su organizirane tematske večeri.

Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate predstavit će premijerno i genijalni studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata. Otvorenje izložbe 12 Artplakata plakata je u Hang Loose, u utorak 18.8. u 19 sati.

 

Kompletan ovogodišnji OFF DORF program odvija se u Hang Loose dvorištu, nedaleko Lapidarija GMV.


RASPORED FILMSKI TJEDAN 18-22.08.
18.08. (UTORAK)
@Hang Loose
19:00
OFF/ IZLOŽBA PLAKATA „ 12 ARTPLAKATA“ - otvorenje
@Lapidarij GMV
20:30
AFV/ SVEČANO OTVORENJE 8.ANTIČKIH FILMSKIH VEČERI
„Posljednji bunar", 19’
„Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta" (Lo and behold: reveries of the connected world), 98’
19.8. (SRIJEDA)
@Lapidarij GMV
20:00
AFV/ PREDAVANJE Gradski muzej Vinkovci, saznajte sve novosti od ravnatelja Hrvoja Vulića
20:30
AFV/ KVIZ sa Moranom Zibar, powered by Klasik TV
22:00
AFV/„Čovjek i drvo", 43'
20.08. (ČETVRTAK)
@Hang Loose
18:00
OFF/ PROMOCIJA KNJIGE „Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka“
@Lapidarij GMV
20:30
SVEČANO OTVORENJE 14.FESTIVALA DORF
DORF/ „Grace Jones: Bloodlight and Bami“,115'
@Hang Loose
22:30
OFF/ SLUŠAONICA - Grace Jones
21.08. (PETAK)
@Hang Loose
18:00 sati
OFF/ PROMOCIJA POP UP KVIZ KARATA
@Lapidarij GMV
20:00
DORF/„xYUGOx“, 20'
DORF/ „Erik“, 78'
21:30
DORF/ „New York – Hodočasništvo“, 39'
DORF/ „Pobjednici su dosadni“, 30'
DORF/ „Sonnyboy iz Stubicke Slatine“, 30'
@Hang Loose
22:30
OFF/ SLUŠAONICA
22.08. (SUBOTA)
@Hang Loose
12:00
OFF/ Vintage HI-FI Buvljak
@Lapidarij GMV
20:00
DORF/ „Tusta“, 109'
22:00 PROGLAŠENJE I DODJELA NAGRADA 14.DORF
@Hang Loose
22:30
OFF/Slušaonica