Vinkovački SDP bojkotirat će izbore za vijeća mjesnih odbora

Vinkovački SDP bojkotirat će izbore za vijeća mjesnih odbora

fotografija Marija Petrinović

Nezadovoljni jer su HDZ-ove gradske vlasti odbile njihov prijedlog da se ukinu vijeća mjesnih odbora, za koja kažu da služe samo za političku trgovinu gradskim vijećnicima i namirivanje stranačkih kadrova, iz vinkovačkog SDP-a su najavili da će s ostalim oporbenim strankama bojkotirati izbore.

Iz SDP-a napominju da su zajedno s drugim oporbenjacima na sjednici Gradskog vijeća 11. ožujka argumentirano predlagali ukidanje Vijeća mjesnih odbora, preraspodjelu zaposlenih 12 referenata u Gradsku upravu i gradska poduzeća, ali da su vladajući HDZ i HSU taj prijedlog glatko odbili.

Kroz raspravu se, tvrde, pokazalo da su mjesni odbori neaktivni u svome radu, pa čak ni HDZ-ov gradonačelnik Ivana Bosančić nije najzadovoljniji s njima, ali je HDZ ipak odlučio zadržati ovaj oblik ustroja mjesne samouprave.
"Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnim razlozima ostanka Vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima - u posljednjih desetak godina služili su za političku trgovinu s vijećnicima u Gradskom vijeću koji su iz oporbe 'pretrčavali' HDZ-u i za namirivanje potreba 'stranačkih kadrova'. Nažalost, za takve se svrhe izdvaja oko milijun i dvjesto tisuća kuna godišnje, dok u isto vrijeme građanima poskupljuje voda, odvoz smeća i ostale komunalije", poručuju gradski SDP-ovci.
Stoga će, ističu, zajedno s drugim oporbenim strankama u Gradskom vijeću u političkom smislu bojkotirati izbore i ne izaći na njih. Pritom pozivaju i birače da ne izađu na predstojeće izbore te da svojom pasivnošću pokažu HDZ-u što misle o svrsi i opravdanosti mjesnih odbora.
"Svatko se u Vinkovcima samo treba zapitati kakve je koristi imao on, njegova ulica, njegov dio grada od vijeća mjesnog odbora i je li treba isplaćivati preko milijun kuna godišnje za nešto što je većini građana nevidljivo, a svrha je samo zapošljavanje stranačkih prijatelja", zaključuju u vinkovačkom SDP-u.
Inače, ranije su i iz gradskog HNS-a najavili da neće sudjelovati na tim izborima, smatrajući ih "predstavom lažne demokracije".