55. Vinkovačke jeseni u prilagođenom izdanju

55. Vinkovačke jeseni u prilagođenom izdanju

fotografija Marija Petrinović

Ovogodišnje 55. Vinkovačke jeseni održat će se od 18. do 20. rujna s bitno smanjenim programom i provedbom niza epidemioloških mjera. Svečanost otvorenja, u petak, i svečani mimohod, u nedjelju, održat će se na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića.

Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni počinje u 20,05, uz izravni prijenos na Hrvatskoj televizji.
„Curo draga iz sokaka moga“ scenarij je svečanog otvaranja 55. Vinkovačkih jeseni koji želi istinitu vinkovačku priču o jednoj ljubavi pretočiti u svevremensku i neprolaznu, zauvijek intrigantnu. Stih je to pjesme Ivana Kozarca „Milov’o sam“, a radi se o ljubavnoj pjesmi koja je Kozarcu priskrbila trajnu popularnost. Autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja je Marko Sabljaković. Ističe kako scenarij apostrofira ljubav u univerzalnu pojavnost i emociju, a u prigodi svečanoga otvorenja ljubav će vezati Vinkovce s Jesenima, Jeseni s tradicijom, a tradiciju sa životima ljudi. Zaokružena je to cjelina glavnog motiva – ljubavi. 
„Zahvaljujući Ivanu i Josipu Kozarcu te Jozi Ivakiću nekadašnje siromašno vinkovačko predgrađe, odnosno krnji sokak uz rijeku Bosut, poznatije kao Krnjaš, postat će sinonimom tradicijskoga života, mitsko mjesto slavonske književne riječi. I otuda razlog scenarij svečanoga otvorenja nasloviti „Curo draga iz sokaka moga“, rekao je Sabljaković. Za program otvorenja bit će angažirani lokalni glumci i KUD-ovi.
vinkovacke-jeseni-secija.jpgvinkovacke-jeseni-kucica.jpg
U svečanom mimohodu nastupit će 30-tak KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije koji će do trga biti dovoženi i odvoženi pod posebnim mjerama, izostat će svečane konjske zaprege, a snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni obišla je KUD-ove diljem Hrvatske koji su trebali nastupiti na Vinkovačkim jesenima i predstavit će ih u posebnom video-materijalu. 
U centru grada postavljen je "Slavonski sokak", no isključivo za prodaju autohtonih proizvoda, dakle bez ugostiteljske ponude kakva je ranijih godina bila uobičajena. U sklopu promocije ovogodišnjih 55. Vinkovačkih jeseni predstavljen je autobus vinkovačke tvrtke "Polet" oslikan motivima Vinkovačke jeseni koji će prometovati cestama diljem Hrvatske.
Prostor održavanja Vinkovačkih jeseni je dezinficiran i to će ponovno biti učinjeno još četiri puta tijekom ova tri dana. Na sedam različitih punktova će se mjeriti temperatura svima koji dođu u centar, a tu će biti i dezinfekcijska sredstva te zaštitne maske. Posjetitelji otvorenja i mimohoda dobit će maske.
paneli-2-03.jpg