Vinkovci među deset gradova po broju zaposlenih

Vinkovci među deset gradova po broju zaposlenih

Vinkovci su se ugurali među deset hrvatskih gradova po broju zaposlenih na tisuću stanovnika, objavili su u ponedjeljak iz tog Grada, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) .

Najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika krajem ožujka 2020. godine imali su Varaždin, Čakovec, Zabok, Prelog, Sveta Nedelja, Koprivnica, Krk, Poreč, Dubrovnik i Vinkovci. Prednjači Varaždin sa 630 zaposlenih na tisuću stanovnika, slijede ga Čakovec s 571 i Zabok s 525 dok su Vinkovci na desetom mjestu s 401 zaposlenim na tisuću stanovnika, navode iz vinkovačke gradske uprave pozivajući se na nedavno objavljene konačne podatke DZS-a.
 Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče kaže kako su u tom gradu do početka korone uspjeli popuniti obje poduzetničke zone, Jošine i Zalužje. U postupku je proširenja zone Zalužje koja će umjesto 39 hektara imati više od 188 hektara površine za prihvat novih poduzetnika i otvaranje novih radnih mjesta.
To dovoljno govori o potencijalima koje posjedujemo, ali koje prepoznaju i poduzetnici i investitori. Također, nakon što smo popunili i sve kapacitete u Tehnološkom parku, prošle godine u veljači otvorili smo i Poduzetnički inkubator koji je već u prvoj polovici ove godine bio popunjen te tamo sada 18 poduzetnika razvija nove inovativne proizvode, procese i usluge, ističe Niče, a prenosi Grad Vinkovci.
Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjeća kako je krajem 2019. godine Gradsko vijeće usvojilo Program poticanja poduzetništva gdje su, između ostalog, kroz mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale svim vinkovačkim mikro poduzetnicima omogućili potpore uz uvjet zadržavanja postojećeg broja zaposlenih te povećanje plaće od 10%. „Isto tako, kroz mjeru Novi poduzetnici, svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2.500 na 5.000 kuna. Razvoj gospodarstva i stvaranje preduvjeta poduzetnicima za otvaranje novih radnih mjesta ono je čemu ćemo težiti i na čemu ćemo raditi i nadalje“, poručuje Bosančić.
Podatci DZS-a odnose se na razdoblje prije krize koja je nastupila uslijed pandemije, ipak, zahvaljujući potporama države te samih gradova, nezaposlenost nije značajno rasla. „Kada govorimo o pomoći našim poduzetnicima u vrijeme krize, zasigurno najznačajniji potez bio je trajno smanjenje stope Prireza poreza na dohodak s 13 na 10%. U prvom valu lockdowna osigurali smo i odgodu obveze plaćanja komunalne naknade poduzetnicima, oslobodili ih obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada i javne površine kroz period obustave rada, osigurali odgodu plaćanja zakupa za postavljanje oglasnih ploča te obustavili postupke prisilne naplate potraživanja. Uz to, smanjena je i cijena zakupa za postavljanje ljetnih terasa, na kunu po kvadratu, za sve gradske zone, uključujući i pješačku zonu“, objašnjava Hrvoje Niče. 
Vinkovci su i jedan od rijetkih gradova koji je osigurao izravnu pomoć ugostiteljstvu, kao najpogođenijem sektoru. Naime, svakom ugostitelju isplatili su po 2 tisuće kuna po zaposleniku kako bi što bezbolnije prebrodili razdoblje kada nisu bili u mogućnosti baviti se svojom primarnom djelatnošću.