Vinkovci slave Dan grada uz više od milijardu kuna vrijedne investicije

Vinkovci slave Dan grada uz više od milijardu kuna vrijedne investicije Vinkovci slave Dan grada uz više od milijardu kuna vrijedne investicije

foto: Grad Vinkovci

U Vinkovcima je u povodu Dana grada, koji se slavi 20. srpnja na blagdan sv. Ilije, održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz izaslanika predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora, župana Božu Galića, izaslanik predsjednika Vlade bio je državni tajnik Nikola Mažar.

Domaćini svečane sjednice bili su potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Miličević i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Bosančić osvrnuo se na rad aktualne gradske vlasti istaknuvši kako su u protekle dvije godine pokrenuti pozitivni trendovi i postignuti veliki pomaci koji su rezultat rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u gradu.

U dijelu projekata obnove infrastrukture izdvojio je istočnu obilaznicu Vinkovaca vrijednu 120 milijuna kuna, projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci–Vukovar, izgradnju novih pješačkih staza i cesta ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, novih 320 parkirnih mjesta u gradu, izgradnju nove javne rasvjete u vrijednosti 1,2 milijuna kuna i postavljanje novih 1269 ekološki prihvatljivih LED svjetiljki u 135 ulica u gradu u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, te započete radove u sklopu projekta aglomeracije vrijednog 384 milijuna kuna. U sklopu gopodarske infrastrukture, kazao je gradonačelnik Bosančić, pred samim završetkom je Poduzetnički inkubator vrijedan 21 milijun kuna, budući rasadnik razvoja vinkovačkog gospodarstva.

“Radilo se puno na projektu "vinkovačka obitelj" kao i u svim ostalim sferama života grada, a kada govorimo o gospodarstvu i kada usporedimo rezultate danas i one od prije dvije godine, možemo se pohvaliti s 904 novozaposlene osobe, 1.017 kuna većom bruto plaćom i 94 otvorena nova gopodarska subjekta. Grad zajedno s Agencijom VIA u ovom trenutku imaju 40-ak projekata u provedbi, a kada se tome pribroje i projekti udruga, ustanova i poduzetnika u protekle dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 1,1 milijardu kuna”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je Vinkovčanima u prigodi Dana grada poručio: "Dajte nam potporu i dalje, korigirajte nas u svemu onome što radimo, ali uvijek znajte da radimo samo ono što znamo najbolje, radimo za naš grad, radimo projekte koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života u Vinkovcima i radimo u najboljoj namjeri. Svima čestitam Dan grada i da na sve nas zazovemo blagoslov sv. Ilije i da do sljedećega Dana grada budemo još uspješniji i još bolji”.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su i nagrade Grada Vinkovaca za 2019. godinu. Zlatnu plaketu “Grb grada Vinkovaca” dobili su: dekan osječkog FERIT-a Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Vlasta Vučevac za izniman doprinos u području zdravstva, Marija Švagelj za izniman doprinos u području zdravstva, Ivan Schweizer za izniman doprinos u području humanitarnog djelovanja i dragovoljnog darivanja krvi, Branko Grebenac – Luis za izniman doprinos u prevenciji i unaprjeđenju prometne kulture te HNK Cibalia povodom 100 godina neprekidnog postojanja i za značajan doprinos u sportu.

Prije sjednice Vijeća položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomen križa hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju, a gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima i gostima proslave Dana grada posjetio je vinkovačku istočnu obilaznicu na kojoj je završena izgradnja kružnog toka u Mirkovcima i u promet pušten spoj s tzv. crvenim mostom.

“Istočna obilaznica grada Vinkovaca pred samim je završetkom, a mi imamo priliku u ovom trenutku pustiti jednu dionicu u privremeni rad kako bi rasteretila malo sam grad, ali isto tako i kako bi mogli pripremati jedan drugi projekt, a to je Ulica Ruđera Boškovića”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić zahvalivši Hrvatskim cestama na vrlo dobroj suradnji na svim projektima u gradu Vinkovcima.

Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek Hrvatskih cesta najavio je završetak radova na istočnoj obilaznici Vinkovaca, vrijednoj 116 milijuna kuna, za 12. rujna ove godine.