Vjetar rušio stabla, kidao krovove

Vjetar rušio stabla, kidao krovove Vjetar rušio stabla, kidao krovove

Olujno nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i obilnom kišom poslijepodne je izazvalo pravi kaos u Osijeku. Središtem grada letjeli su krovovi, drveće, promet je bio blokiran, brojne kuće poplavljene. Udar groma izazvao je požar u jednoj obiteljskoj kući.

Snažno olujno nevrijeme, kakvo se, kažu i stariji Osječani, ne pamti krenulo je nešto prije 17 sati. Vjetar je puhao brzinom i do 22 metra u sekundi i sat vremena rušio stabla u gotovo svim dijelovima grada - neke od ulica potpuno su bile blokirane, iako su žurne službe odmah izašle na teren. Služba 112 zakrčena je pozivima građana koji traže pomoć. Vatrogasci nastoje što prije ukloniti stabla s cesta i električnih vodova, a gasili su i požar u jednoj obiteljskoj kući, izazvan vjerojatno udarom groma. Sa zgrada su padali i krovovi. Kako doznajemo u osječkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dvije osobe su zbog nevremena lakše ozlijeđene – jedna u prometnoj nesreći, a druga od pada stabla.
Osobito teško stanje je u krugu Kliničko bolničkog centra Osijek. Kako doznajemo od zamjenika ravnatelja Vlatka Kopića, vjetar je odnio krovove na zgradi Ginekologije i Pedijatrije. Pacijenti su iz soba niz čije zidove se slijevala voda odmah prebačeni u suhe dijelove "Šteta je milijunska. Činimo sve da sklonimo i zaštitimo skupu medicinsku opremu. Polupani su mnogi prozori. Pravo je čudo da nije bilo ozlijeđenih, jer vjetar je po bolničkom krugu nosio bakrene limove i čupao stabla", kaže Kopić.
U dijelovima grada nestalo je struje, a tramvajski je promet stao zbog grana na pruzi. U Zimskoj luci vjetar je oštetio flosove, nekoliko čamaca je odvezano, s terasa na Promenadi letjele su žardinjere i suncobrani.
Situaciju otežava i činjenica da je nevrijeme bilo i sinoć te su podrumi ostali poplavljeni.
Slično je bilo i u okolnim mjestima. Iz Feričanaca su nam se javili slušatelji i kažu da je mjesto poplavljeno, a da je oluja rušila električne stupove.
Štete će se tek zbrajati, a s prilično zebnje odlazak u polja nakon ovog olujnog nevremena očekuju poljoprivrednici, koji su pred najvažnijim poslom godine – žetvom pšenice. Jučerašnje je nevrijeme ponegdje je u potpunosti uništilo pšenicu i uljanu repicu na području Antunovca, Ernestinova i okolice .

Izvještaj za Vijesti u 19

Zamjenik ravnatelja Vlatko Kopić o štetama na KBC-u