Vlada odobrila pomoć mljekarima

Vlada odobrila pomoć mljekarima

Vlada je na sjednici donijela odluku o 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći mljekarima, koja bi im trebala biti isplaćena najkasnije do 30. lipnja ove godine. Uoči sjednice mljekari ministrima dijelili čaše domaćega mlijeka.

Polovicu ukupnog iznosa pomoći Hrvatskoj je na raspolaganje stavila Europska unija, a polovica će biti isplaćena iz državnog proračuna. Ministar poljoprivrede Davor Romić pojasnio je da je riječ o pomoći poljoprivrednicima u sektoru stočarstva u obliku privremene izvanredne mjere, zbog lošeg stanja i tržišnih poremećaja u sektoru mljekarstva.
Pomoć će moći koristiti sve pravne i fizičke osobe koje su ostvarile pravo na proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka u 2015. godini. "Jedinični iznos potpore po grlu utvrdit će se na temelju omjera ukupne omotnice i utvrđenog broja prihvatljivih grla, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pomoć će poljoprivrednicima isplatiti jednokratno i to najkasnije do 30. lipnja ove godine", istaknuo je Romić.
Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život ministrima su prije sjednice dijelili mlijeko kako bi upozorili da će bez potpore države mljekari propasti. Dijelili su i letke s prijedlogom mliječnog paketa i usporedbom cijene mlijeka i vode
uz upozorenje da damping cijene uništavaju domaće proizvođače.
"Možemo to nazvati performansom, iako mi perfomans imamo svaki dan u proizvodnji mlijeka. Želimo poručiti članovima Vlade da je bi na to itekako trebali obraćati pažnju. Sektor mlijeka u Hrvatskoj je u kolapsu i došao je do dna", rekao je tajnik Udruge OPG-ova Hrvatske "Život" Miroslav Kovač. To potvrđuju podaci da je proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u zadnjih deset godina pala za 21 posto, dnevno gubimo pet do šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a Hrvatska je samodostatna u proizvodnji mlijeka tek nekih 55 posto. "To su podaci koji zvone za uzbunu", kazao je Kovač. Istaknuo je kako su njihova rješenja - mliječni paket ministru poljoprivrede iznijeli još prije dva mjeseca. "Nema odluke, ništa se ne događa. Situacija je sve teža, pa treba donijeti odluke. Kratkoročno, potpore treba isplatiti čim prije. Dodatno se mogu isplatiti potpore za krave muzare, no mi naglašavamo da treba ostaviti PDV u cijeni litre mlijeka proizvođaču mlijeka i propisati obavezne ugovorne odnose između proizvođača i prerađivača, što je definirano EU-ovom uredbom. Trebalo bi aktivirati pravilnike koji su ugašeni ili određene pravilnike promjeniti u korist proizvođača mlijeka", rekao je tajnik Udruge Život. 
Upitan je li se položaj proizvođača mlijeka promijenio s dolaskom nove vlasti, Kovač je ustvrdio kako se njihov položaj ne može promijeniti s dolaskom ili odlaskom jedne Vlade. "Dugoročno loše politike su nas dovele u ovu situaciju i danas smo zbog toga pred Vladom, zato što to ne može riješiti jedan ministar već čitav Vladin tim", naglasio je Kovač.
Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je prosvjednicima da je "došao po litru mlijeka, da ne bi slučajno ispalo da ministra nema uz svoje poljoprivredne proizvođače". Ja branim interese poljoprivrednih proizvođača tamo gdje to treba, u Bruxellesu i na Vladi, rekao je Romić poručivši mljekarima da "imaju svog ministra".
Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat također je obećao pomoć mljekarima napomenuvši da sutra ide u Poreč, na akciju "Kupujmo hrvatsko", kojom će hrvatski proizvodi na hrvatskom tržištu i u zemljama okruženja dobiti još jedan veliki vjetar u leđa. "Sva ova prirodna i zdrava hrvatska hrana na trpezama hrvatskog turizma je strateški interes ne samo Ministarstva poljoprivrede, nego i Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede", rekao je Horvat.