Vlada podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena vukovarskog statuta

Vlada podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena vukovarskog statuta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske je podnijela zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 22. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara.

Podsjetimo, s 13 glasova 'za' vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića te nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha, tri SDSS-ova glasa 'protiv' te osam SDP-ovih suzdržanih Gradsko vijeće Vukovara prihvatilo je prije mjesec dana izmjenu i dopunu Statuta grada koju je predložila skupina vijećnika HDZ-a i HSP-a AS.

Statut se tako dopunjava člankom kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

U međuvremenu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupljao je do 1. prosinca potpise za referendum pod nazivom 'Vukovar - ne ćirilici'. Stožer je na taj način tražio potporu građana u inicijativi da se izmijene odredbe ustavnog zakona o manjinama. Potpise još nisu predali, a premijer Zoran Milanović još je prošloga tjedna poručio kako referenduma - neće biti.