"Vlak u snijegu" i "Čaruga" u Uraniji

"Vlak u snijegu" i "Čaruga" u Uraniji

Uz Svjetski dan audiovizualne baštine u 27 neovisnih hrvatskih kina, pa tako i u osječkom kinu Urania, od 25. do 28. listopada bit će prikazana dva klasika domaće kinematografije - "Vlak u snijegu" (1976.) Mate Relje i "Čaruga" (1991.) Rajka Grlića.

Izborom ova dva filma želi se upozoriti na nužnost zaštite audiovizualnog materijala kao važnog dijela nacionalnog identiteta.
U petak, 25. listopada "Vlak u snijegu" prikazuje se u 17,15, dok su u subotu, nedjelju i nedjelju projekcije od 18 sati. "Čaruga" u petak počinje u 19 sati, a u subotu i nedjelju u 19,30. Projekcije su u Kino klubu, a ulaz je slobodan. Prati ih prigodna izložba "Popratno filmsko gradivo", sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Ivo Gregurević, odajući počast prerano preminulom glumcu, koji je svoju prvu veliku samostalnu ulogu ostvario upravo u "Čarugi". Ivo Gregurević (1952. - 2019.)  glumio je u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava, a prijelomna uloga za njega je bila ona u "Čarugi", prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana. Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanistavljevića Čaruge. S proračunom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje, ističe se u najavi projekcija.
Knjiga o prijateljstvu i zajedništvu "Vlak u snijegu" klasik je hrvatske dječje književnosti Mate Lovraka iz 1931., te više od četiri desetljeća nakon filmske adaptacije i klasik domaćeg filma. Glavne uloge imali su Slavko Štimac, Gordana Inkret i Željko Malčić, glazbu za film napisao je Arsen Dedić, od koje se najviše pamti pjesma "Kad se male ruke slože."
Program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova.
Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO, no zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine koja je u stalnoj opasnosti od propadanja, program će ove godine trajati čak četiri dana.