Vodeni val ulazi u OBŽ - nema opasnosti!

Vodeni val ulazi u OBŽ - nema opasnosti!

Vodeni val kakav nije zabilježen na Dravi već 42 godine, dug 20 kilometara, ulazi u Osječko-baranjsku županiju kojom će teći 4- 5 dana. Dočekujemo ga spremni, a izvanredne mjere obrane od poplave neminovne su za vikend naselje Karašica, za Grad Osijek zbog vikend naselja Karašica i najvjerojatnije sutra za Donji Miholjac zbog visokih vodostaja, kaže Osječko-baranjski župan, Vladimir Šišljagić, ističući da je situacija pod kontrolom na cijelom području i svim točkama koje se brane.

Dobra je vijest da je Drava kod mjernog mjesta u Terezinim Polju u opadanju, čulo se na sjednici Kriznog stožera Osječko- baranjske županije. Val ulazi u našu županiju i očekuje se porast vodostaja u cijelom toku Drave: za 15 će centimetara Drava narasti u Donjem Miholjcu što će biti dovoljno za vodostaj od 510 cm i izvanredne mjere.

karasica1.jpgkarasica-web2.jpg

Rast od 40 centimetara očekuje se u Belišću i 60 u Osijeku. Konačni bi osječki vodostaj mogao biti maksimalno 420 centimetara što je znatno manje od prošlogodišnjih 514. Posebice su ugrožena mjesta Sveti Đurađ, nekoliko objekata u Belišću, Nard u kojem je došlo do procjeđivanja nasipa te vikend naselje Karašica u kojem su proglašene posebne mjere. Stanovnici su evqakuirani, zaustavljen je promet, vatrogasci su pripremili 10 crpki za vodu, a na terenu je i 150 vojnika koji podižu nasipe. U Osijeku su posebice osigurane neke ulice u Donjem gradu, ali posebne mjere obrane neće biti potrebne zaključio je Šišljagić.

lijeva-obala_n.jpg