Vodostaj Drave raste, nasipi stabilni

Vodostaj Drave raste, nasipi stabilni

Raste vodostaj Drave u Slavoniji. Najteže je stanje u selu Novi Gradac u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je organizirana evakuacija ljudi i stoke. U Osječko baranjskoj županiji stanje je pod kontrolom kažu u kriznom stožeru

Izvanredno stanje proglašeno je na području Virovitičko-podravske županije gdje je najteža situacija kod sela Novi Gradac. Voditelj službe za zaštitu od poplava u Osijeku Davor Haničar napominje da su nasipi postavljeni uz cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Terezino Polje. Osim toga kritično je i u mjestu Sveti Đurađ kod Donjeg Miholjca. Tamo je ugroženo nekoliko kuća i jedna farma.

gradac-poplava.jpgsveti-ura.jpeg 

                   Gradac                                             Sveti Đurađ

Unatoč naglom rastu vodostaja Drave, u Osijeku se ne očekuju bitni problemi, a u suradnji sa Županijskim stožerom zaštite i spašavanja, utvrđene su mjere zaštite određenih mjesta koja mogu biti ugrožena, izvijestili su danas iz osječkoga Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda. Zbog opasnosti od poplave, proglašeno je pripremno stanje obrane od poplave na području od Osijeka do ušća Drave u Dunav te za cijeli tok Dunava. Zamjenik voditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar rekao je na konferenciji za novinare kako su se sa stožerom dogovorili da će pojačati nasip te izgraditi još oko kilometar nasipa uz Dravu kod vikend-naselja Karašice, gdje zbog naglog rasta vodostaja Drave prijeti opasnost od poplave.Dodao je da je počela zaštita Svetog Đurđa, naselja u blizini Donjeg Miholjca, kako bi se zaštitio dio kuća u njegovu najnižem dijelu te spriječila poplava državne ceste od Osijeka do Donjeg Miholjca. Najveći vodostaj u Osijeku očekuje se 20. rujna navečer, rekao je Haničar, dodajući da se očekuje znatno niži vodostaj od prošlogodišnjih 514 centimetara, a procjenjuje se na 420 do 430 centimetara.

visoka-drava-kod-osijeka.jpg                                   Najviši vodostaj Drave kod Osijeka

U Osijeku se, rekao je, ne očekuju bitni problemi, osim izlijevanja Drave na šetnicu na lijevoj obali, kod vodostaja od 370 centimetara. Istaknuo je kako Dunavom također dolazi vodeni val, koji nije tako visok kao onaj na Dravi pa ga ne treba uspoređivati s prošlogodišnjim, kada je glavnina vode dolazila Dunavom. Glavnina vode sada dolazi Dravom, rekao je Haničar. Krizni stožer Osječko-baranjske županije sastao se kako bi organizirao obranu od poplava. Predstavnici stožera obišli su vikend naselje Karašica u kojemu živi i stotinjak stalnih stanovnika. Sva mjesta uz Dravu na području Županije su sigurna, rekao je rukovoditelj obrane od poplava za područje Slavonije Mišo Čičak, a župan Vladimir Šišljagić ističe da je u obranu vikend naselja uključeno stotinjak pripradnika Hrvatske vojske i mehanizacija. Do petka bit će spremno i postavljeno dvadesetak tisuća vreća s pijeskom, kako bi se obranilo naselje, a ukoliko bude potrebe organizirat će se evakuacija ljudi.