Vraćaju se na nastavu

Vraćaju se na nastavu

Učenici Srednje medicinske škole iz Slavonskoga Broda, koji zbog preopterećenosti štrajkaju već četvrti dan, u ponedjeljak se vjerojatno vraćaju u školske klupe. Brodski su učenici svojim revoltom potaknuli da se problem organiziranja nastave i prakse u istom danu riješi i u brojnim drugim srednjim školama.

Na poslijepodnevnom sastanku sa županijskim prosvjetnim vlastima obećan im je drugačiji model organizacije nastave i prakse koji će se početi primjenjivati od siječnja, a praksa i nastava bit će razdvojeni i održavat će se u različitim danima. „Do ponedjeljka ćemo dobiti dva modela, od kojih ćemo mi i profesori odabrati bolji. Bitku smo dobili, dobivamo i rat. Od ponedjeljka molim sve knjige u torbe i na nastavu“, kaže Nikol Ljubičić, članica organizacijskog odbora.

Unatoč dogovoru, učenici će ipak održati prosvjed na središnjem gradskom trgu sazvan za sutra u 14 sati. Očekuju da će do tada i napismeno dobiti zaključke sa sastanka u županiji.

82740448414strajkkk.jpg

Inače, nakon obavljenog nadzora, na lošu organizaciju nastave u brodskoj Medicinskoj školi upozorila je i Agencija za strukovno obrazovanje s obzirom da učenički "radni dan" zna trajati i po deset sati. Inspekcijski nadzor nad radom škole i ravnateljice još uvijek je u tijeku, a zatražila ga je i pravobraniteljica za djecu. Pravobraniteljica je uputila dopis resornome ministarstvu u kojem uz ostalo ističe kako je prema Državnom pedagoškom standardu škola dužna osigurati primjeren boravak učenicima koji iz objektivnih razloga dolaze ranije na nastavu, te da ti uvjeti ne smiju biti na štetu zdravlja i razvoja učenika. Zatražila je da se obavi i nadzor nad ravnateljicom jer su joj se učenici požalili da ih ona ucjenjuje ukorima, socijalnom službom i izjavama tipa "padat će glave".

 

620_400_1384179031strajk.jpg

U priopćenju koje je u povodu štrajka brodskih učenika objavilo resorno ministarstvo navodi se kako je prosvjed opravdan. Sljedećeg će se tjedna organizirati sastanak ravnatelja svih medicinskih škola – u Hrvatskoj ih je 23 – a sastanak bi trebao biti prilika da one bez problema u organizaciji nastave prenesu svoja iskustva. Medicinska škola u Osijeku jedna je od njih. Ravnateljica Renata Gal napominje da su oni mogući problem cjelodnevnog boravka riješili uvođenjem tjednog ili kliznog rasporeda nastave i vježbi. Time ukupan dnevni program nastave i vježbi završava do 14 sati.