Vrhovni sud: Glavaš u pritvoru do 5. svibnja 2016.!

Vrhovni sud: Glavaš u pritvoru do 5. svibnja 2016.!

Odlukom Vrhovnog suda Branimiru Glavašu je određen pritvor do 5. svibnja 2016. godine, priopćio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Glavaš i dalje štrajka glađu te je od jučer zbog narušenog zdravstvenog stanja u Zatvorskoj bolnici pod nazdorom liječnika.

U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je "Ustavni sud ukinuo njihovu odluku samo u dijelu koji se odnosi na neodređivanje krajnjeg roka mjere istražnog zakona", izjavio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. "Također se referirao i na načelo razmjernosti te zabrane diskriminacije na koju je Ustavni sud uputio. U obrazloženju je rečeno da u odnosu na ostale suoptuženike, na kazne zatvora koje su njima izrečene, a stavljajući to u srazmjeru na vrijeme koje su oni proveli u izdržavanju kazne zatvora – došli su upravo do navedenog datuma, 5. svibnja 2016. godine, što bi po njima bilo srazmjerno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu kaznenog djela i potrebu određivanja kaznenog djela", obrazložio je Devčić. Dometnuo je kako su Glavaševi odvjetnici Sudu dostavili prijedlog da se Branimiru Glavašu ukine istražni zatvor budući da se on nalazi u teškom zdravstvenom stanju. "Smatraju da je kao temeljno ljudsko pravo pravo na život, koje je regulirano Ustavom i konvencijsko pravo, te da je ono iznad svih ovih drugih ograničenja njegovog prava na slobodu", rekao je Devčić i najavio da će sjednica Izvanraspravnog vijeća sazvana za sutra u 12 sati.

Ustavni je sud prošloga tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja. Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina. "To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja", ustvrdila je Drenški Lasan. Dodala je i da je Ustavni sud ustvrdio kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu. Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' bio pušten na uvjetni otpust.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja hitno je jučer poslijepodne prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, gdje će biti zadržan, objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici. "Doktor je rekao da je u okviru njegovog zdravstvenog stanja situacija takva da to nije još ništa alarmantno, ali da je dobro da bude pod nadzorom liječnika, potrebno je da bude pod stalnim nadzorom liječnika u zatvoru. Znate da dolazi jedan liječnik na veliki broj pacijenata i da takav nadzor nije moguće provoditi, kazala je za HRT4 Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan.
Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.