Vrkić: "Ispričavam se građanima za svaki ubod komarca"

Vrkić: "Ispričavam se građanima za svaki ubod komarca"

Zašto Osijek gubi bitku s komarcima čija je najezda ovih dana postala nepodnošljiva - najčešće je spominjana tema na današnjoj sjednici osječkoga Gradskoga vijeća.

Odmah na početku sjednice nekolicina je vijećnika prozvala Gradsku vlast zbog najezde komaraca u Osijeku. Gradonačelnik Vrkić rekao je kako je problem u sustavu koji je naslijedio najavljujući za iduću godinu njegovu promjenu. Građanima se ispričao za svaki ubod. Objasnio je kako se zbog tehničkih razloga nije moglo izvesti zamagljivanje iz zrakoplova, zbog čega je pomoć zatražena i iz susjednih zemalja, a tretmani sa zemlje nekoliko su puta posljednjih desetak dana odgađani zbog lošeg vremena.

Profesor Enrih Merdić sa sveučilišnoga Odjela za biologiju kazao je kako 19 godina radi na ovom poslu i nikada se nije dogodilo da se 26. rujna pojavi nova generacija komaraca. Vodostaj rijeke Drave u rujnu je obično blizu minimuma, a sada je bio na maksimumu. Komarci su izletjeli doslovce u jednom danu - u petak. Ekipe su odmah u subotu bile na terenu, ali je tretiranje sa zemlje bilo onemogućeno zbog vjetra, dok se aviotretiranje, takozvanom ULV metodom, još na početku sezone pokazalo nekorisnim - rekao je Merdić i najavio da se jučer započeta tretiranja sa zemlje nastavljaju i trajat će sve dok se broj komaraca ne svede na prihvatljivu mjeru.

Na pitanja vijećnika HDSSB-a je li točno da je u prvih šest mjeseci osječki HNK stvorio gubitak od 800 tisuća kuna te da je unatoč tome zaposleno 12 novih djelatnika, obnašatelj dužnosti intendanta Miroslav Čabraja odgovorio je kako je gubitak na zadnjem obračunskom razdoblju bio 453 tisuće kuna, s tim da je plaćeno 250 tisuća kuna ovrha nastalih u prošlim razdobljima.
Dodao je kako ne može utjecati na okolnosti kao što su bolovanja djelatnika umjesto kojih su, na određeno vrijeme, zaposlene druge osobe, da su na temelju zakonskih odredaba morali otvoriti neka radna mjesta, poput referenta zaštite na radu, te da je o svim drugim zapošljavanjima u umjetničkom ansamblu obaviješteno Kazališno vijeće koje se, ustvrdio je, o tome očitovalo pohvalno.

Miroslav Šimić iz Građanske opcije GOGO najavio je na sjednici zahtjev za smjenom predsjednika Gradskoga vijeća Osijeka Ante Đapića s te dužnosti. Kaže kako je na sjednici na kojoj je dodijeljena koncesija za parkiranje u gradu Đapić rekao kako se ona dodjeljuje „na 10 godina", umjesto na razdoblje „do 10 godina", što znači da može biti i znatno kraće. Objašnjava i kako mu Đapić nije dopustio da iziđe za govornicu i ispravi taj navod pa je time vijećnike doveo u zabludu i, ujedno, prekršio poslovnik. Šimić je uvjeren kako će zbog toga Ministarstvo uprave poništiti tu odluku Gradskoga vijeća.

U nastavku sjednice bilo je riječi o stanju sigurnosti na području Osijeka Bilo je 2,4 posto više kaznenih djela nego u istom razdoblju lani, ali ih je 11,2 posto više razrješeno. Manje je bilo i prometnih nesreća. Zaključeno je kako je Osijek siguran grad, a prema izvješću gradonačelnika Ivana Vrkića i grad u kojemu se posebna briga vodi o tome kako u teško vrijeme olakšati život građanima. Uz to građani, barem za sada, neće plaćati više cijene usluga u Gradu. 

Vijest je sa sjednice Gradskog vijeća Osijeka i da gradska vijećnica Tea Mirošević-Zubnja više nije u HNS-u.
Uskoro će objaviti hoće li ući u stranku Čačićevih reformista, a u gradskom vijeću Osijeka od danas je nezavisna vijećnica.