Vrkić: Odbijam se ispričati Glavašu!!! Ročište odgođeno!

Vrkić: Odbijam se ispričati Glavašu!!! Ročište odgođeno! Vrkić: Odbijam se ispričati Glavašu!!! Ročište odgođeno!

Glavaš na suđenju, Emica Elveđi, Cropix

Na osječkom se Općinskom sudu Branimir Glavaš, kao privatni tužitelj, suočio s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem, nakon što ga je tužio zbog klevete, jer ga je Vrkić nazvao ratnim profiterom. Sudac Ivan Sajter pitao je Vrkića želi li se ispričati, što je Vrkić odbio, a njegova je braniteljica zatražila izuzeće osječke pravosudne ustanove zbog sumnje u nepristranost. Glavaš je izjavio da se protivi izuzeću kojemu je svrha odugovlačenje postupka te predložio izuzeće po hitnom postupku. Sudac je odlučio da se današnje ročište odgađa, a prijedlog zahtjeva za izuzećem proslijedit će Županijskom sudu koji bi ga trebao riješiti u roku od osam dana.

transparent.jpg

Branimir Glavaš stigao je u Osijek. U zatvor je ušao u jednoj od tri marice, nakon što ga je hrvatska policija preuzela na graničnom prijelazu sa BiH Županja-Orašje. Ispred zgrade Suda okupilo 100-tinjak Glavaševih simpatizera i pristaša te velik broj novinarskih ekipa. Zgrada Suda također je pod nadzorom policije koja je raspoređena ispred zgrade u ulici Europske avenije. Pred zgradu Suda došao je i Glavašev sin Filip, koji je u izjavi za medije rekao da mu je žao što se ovo danas događa. "Žao mi je što će se u sudnici naći dva bivša prijatelja, koji su u prošlosti bili suradnici, a gospodin Vrkić je dolazio u našu kuću i u Osijeku i na moru, no rekao je nešto što nije trebao govoriti, iako ja mislim da on tako ne razmišlja, već je morao to odraditi za nekog drugog. To je pamflet zbog nekih drugih interesa", rekao je Filip Glavaš, izrazivši nadu da će imati priliku barem na kratko susresti se s ocem, iako je svjestan da je to malo vjerojatno. Pred sudom su bili i čelnici Glavaševe stranke, te njihovi saborski zastupnici Vladimir Šišljagić, Krešimir Bubalo, Dinko Burić, Ivan Drmić, Josip Salapić, Zoran Vinković, Dragan Vulin, Željko Kraljičak i mnogi drugi. 

skup-sud.jpg


Procijenjeno je da bi pred zgradu Općinskog suda u samom centru Osijeka, ni 500 metara od Glavaševa stana, moglo doći do neželjenih situacija s obzirom na broj njegovih pristaša, uglavnom članova HDSSB-a, koji bi se ondje mogli okupiti. Zbog toga su angažirane jake policijske snage, a Glavašev boravak u Osijeku bit će sveden na najkraće moguće vrijeme.

                                                ***

Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu za zločin nad srpskim civilima u ratnom Osijeku 1991., u  podne će se pojaviti na ročištu na osječkom Općinskom sudu, pred kojim je za klevetu tužio gradonačelnika Ivicu Vrkića. Sud je dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim je Glavašu odobren  privremeni dolazak na raspravu. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić nije potvrdio ali niti opovrgnuo mogućnost svog  dolaska na sudsko ročište. Za suđenje vlada veliko zanimanje javnosti te je podneseno oko 120 zahtjeva za mjesto u sudnici, no broj mjesta je ograničen.Sudac Ivan Sajter je rekao da je dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim se Glavašu odobrava privremeni dolazak na raspravu 2. listopada. Radi se o privremenom izručenju zbog prisustvovanja na ročištu i povratku u mostarski zatvor odmah nakon toga.

glavas-gleda.jpgvrkic-gleda.jpg

                       glavas-i-vrkic.jpg

Dodao je da o tome mogu odlučiti dva ministarstva, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde BIH te da to podrazumijeva "nešto drukčiji postupak".Sajter je istaknuo da za suđenje vlada veliko zanimanje javnosti te da ima oko 120 zahtjeva za prisustvovanje u sudnici, no broj mjesta je ograničen. Pojasnio je i da je raspravu zakazao za 12 sati kako bi bilo dovoljno vremena da se Glavaša iz mostarskog zatvora dovede do osječkog suda. Glavaš je osječkog gradonačelnika Vrkića tužio za klevetu nakon što ga je nazvao ratnim profiterom te optužio da njegova stranka HDSSB, priprema organizaciju nereda u Osijeku. Tužbu je podnio i HDSSB.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić danas nije potvrdio ni opovrgnuo mogućnost svog sutrašnjeg dolaska na osječki Općinski sud, gdje će se održati ročište povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu za ratni zločin."Ja sam kao građanin povukao potez, a sve ostalo je na nadležnim tijelima da odrade svoj posao", rekao je Vrkić novinarima tijekom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, upitan hoće li doći na sutrašnje sudsko ročište. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je nazočio istom događaju, u izjavi novinarima zaželio je Glavašu dobrodošlicu u Osijek nakon pet godina izbivanja te izrazio nadu da će mu biti dopušteno da se barem na trenutak sastane sa sinom i prijateljima. Glavaš je tužio Vrkića za klevetu zbog njegovih izjava u veljači ove godine u kojima ga je nazvao ratnim profiterom i optužio da telefonom iz Mostara dirigira HDSSB-ovcima kako da izazivaju kaos u Osijeku. Vrkić je tada nadležne institucije pozvao da istraže i provjere odakle Glavašu kuće, stanovi i poslovni prostori.