Vrućine potjerale zmije na asfalt

Vrućine potjerale zmije na asfalt

U potrazi za hladom zmije ovih tjedana nerijetko ulaze u gradska dvorišta, podrume, automobile i druga "neuobičajena" mjesta.

I dok se ovoga ljeta žalimo na izrazito visoke temeprature nerijetko zaboravljamo kako ni mnogim životinjama nije lako. U posljednje vrijeme sve češće svjedočimo akcijama djelatnika javnih službi koji uklanjaju zmije na području gradskih i prigradskih naselja. "Primijetite li zmiju u vašem dvorištu, ne dirajte ju i ne ozljeđujte, nego pozovite vatrogasce" - poručuje veterinar u osječkom Zoološkom vrtu, Jadranko Boras. 

U Hrvatskoj su zmije zakonom zaštićene te ih je zabranjeno namjerno uznemiravati, hvatati, držati u zatočeništvu, ozljeđivati ili ubiti. Zmije mogu preživjeti oštre zime, ali tijekom ljetnih vrućina daju se u potragu za hladnijim mjestima i vodom, te nerijetko završe u krugu obiteljske kuće ili gospodarstva. Boras dodaje kako nije na odmet stalno se educirati, a jedna od preporuka je i "Crvena knjiga vodozemaca i gmazova Hrvatske", koju se besplatno može preuzeti na stranicama Državnog zavoda za zaštitu prirode. 

Javljanje Leteće ekipe - ZOO