VSŽ sufinancira troškove prijevoza vlakom redovitih studenata

VSŽ sufinancira troškove prijevoza vlakom redovitih studenata

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Rebalansom proračuna Vukovarsko-srijemska županija u svom je proračunu osigurala za sufinanciranje troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije osigurala 940 tisuća kuna.

Ugovor o tomu župan Damir Dekanić danas potpisao s predsjednikom Uprave HŽ- Putničkim prijevozom d.o.o., Željkom Ukićem.

Sufinanciranje troškova prijevoza odnosi se na razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška novčanih sredstava.

“U ovoj smo godini u rebalansu, koji slijedi rezervirali još jedan dio sredstava, a godina će završiti sa 940.00,00 kuna za sve naše studente i mislim da je to velika pomoć, pogotovo u situaciji kada je sve teže školovati svoju djecu izvan mjesta stanovanja i izvan županije. Nastojimo omogućiti i pomoći roditeljima u što većoj mjeri dati našim mladima da se obrazuju za ono što žele, ali i da nam se vrate u našu županiju. Po tom smo pitanju učinili puno. Ne samo u putničkom prijevozu, nego i u autobusnom prijevozu. Velika pohvala mjerama Vlade RH za besplatno putovanje svih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u neograničenoj količini. Tu u obzir dolaze i grupna putovanja i mislim da je to vrlo pohvalna mjera. Imamo nekoliko malih problema s onim relacijama gdje nemamo izravne linije, ali i taj dio ćemo riješiti, tako da nijedan naš mladi student ne bude zakinut. U svim mjerama koje donosimo, nastojimo maksimalno izaći u susret roditeljima i pomoći im u školovanju vlastite djece,” izjavio je tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Dekanić.
Predsjednik Uprave Ukić je istaknuo kako je riječ o nastavku uspješne suradnje između HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije:"Važno je naglasiti kako je ova mjera polučila značajne rezultate te se broj studenata koji koriste ovu mjeru povećao na gotovo 2.000, što nam u HŽ Putničkom prijevozu čini izuzetno zadovoljstvo. Za istaknuti je kako je ovo zajednički projekt HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije kroz koji svatko od nas s 50% iznosa sufinancira troškove prijevoza. Što se tiče ovoga ugovora, njime je omogućeno da, prema bližim centrima kao što su Slavonski Brod i Osijek, Vukovarsko-srijemska županija osigurava četiri jednosmjerna putovanja mjesečno, dok su prema udaljenijim destinacijama osigurana dva jednosmjerna putovanja mjesečno. Sami putnici koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije, mogu se za svakodnevna putovanja neograničeno koristiti mjesečnim kartama,“ objasnio je Ukić.
Spomenuto je kako je ovo nastavak jedne mjere koju je prošlog tjedna donijela Vlada RH, odnosno zaključak kojim će se tijekom listopada omogućiti svoj predškolskoj djeci, svim učenicima osnovnih i srednjih škola, besplatno putovanje Hrvatskim željeznicama odnosno HŽ Putničkim prijevozom, za ona svakodnevna putovanja kada je riječ o putovanju u školu ali i za sva druga povremena putovanja, za koja će ta djeca imati potrebu.